Глад за кадри бута заплатите нагоре

Във Видин няма как да плащат като в София, фирмите с износ могат да си позволят най-голям скок

Глад за кадри бута заплатите нагоре | StandartNews.com

На бизнесфорум вчера премиерът Бойко Борисов упрекна представителите на печеливши бизнеси, че не увеличават заплатите така, че да задържат кадрите си в България. Позволява ли икономиката ни ръст на заплатите? "Стандарт" потърси за коментар Десиславя Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика.

---

Условията за повишаване на заплатите са налице, защото има остър и все по-растящ недостиг на кадри. И е факт, че заплатите вече растат. И този ръст се ускорява. Според последните данни имаме увеличение около 10 процента на годишна база, най-вероятно ще вървим и към по-висок темп. Възнагражденията се вдигат най-много в секторите и професиите, които са най-търсени на пазара -

ай ти специалисти, технолози и инженери в промишлеността

както и среднисти с професионално образование. Така че това вече се случва.

Друга е картината в туристическия бизнес, където данните, които имаме за заплащането, са много далече от истината. Там има много голяма сива икономика с недеклариран труд. Масово се наемат хора официално на 4 часа, но в действителност работят много повече. Там има допълнителни плащания на база на обороти, на бакшиши, на какво ли не, които много трудно се виждат в статистиката. През този летен сезон по Черноморието бяха привлечени кадри от бившите социалистически републики като Украйна, Беларус и Грузия, т.е. бизнесът вече по някакъв начин търси такива варианти за запълване на свободните работни места. Така че всичко е въпрос на преценка на работодателите дали няма да им излезе по-евтино и по-изгодно да си наемат работници от тези трети страни извън Европейския съюз, където стандартът на живот, доходите и заплатите са по-ниски и от България, а и безработицата е по-висока.

Но е факт, че тенденцията от 2014 година насам е към все по-бързо покачване на заплатите. В смисъл, че освен наличието на ръст, този ръст се ускорява, откакто започна да се възстановява пазара на труда. И тази тенденция, ако икономиката продължи да расте с темповете, които имаме в последните тримесечия от вече близо 4 %,

няма как да не продължи да се ускорява

Разбира се, тук има обективни ограничители на това колко могат да нараснат заплатите, като най-очевидният това е производителността, образованието, уменията. В един момент на бизнеса може да му стане неизгодно да наема хора, ако тяхната производителност е много ниска на фона на това, което всъщност той трябва да плаща за тях. Така че тази преценка винаги зависи от производителността на кадрите, въобще от много фактори като конюнктура, пазари, където се продава, търсене. Така че това какви заплати можеш да предложиш, е едно комплексно решение, което всеки бизнес прави сам за себе си и на базата на това вече той формира и своята конкурентност, от това зависи неговата конкурентноспособност. Така че по-лесно е да апелираме към бизнеса да повишава заплатите.

Но може би, един предприемач във Видин, който е ориентиран към местния пазар, да речем магазинер, няма как да си позволи да наема хора на заплати като в София. Защото неговата клиентела е много чувствителна към надценките, които той би сложил, за да оправдае тези по-високи заплати. Така че винаги има обективни ограничения пред това колко точно ще нарасне заплатата. Но секторите, които работят за износ са и тези, които могат да си позволят бързо нарастване на възнагражденията в най-общия случай. Износните ни дестинации също растат в момента с високи темпове, най-вече за Западна Европа, където основно изнасяме. Така че там се вижда и веднага рефлектира това върху цената на труда и върху заплатите, които могат да се предложат. Това като цяло е част от догонването на българската икономика - колкото по-бързо растем, толкова по-високи заплати ще можем да предлагаме. И така, докато достигнем едни по-близки до средноевропейските нива. Това е пътят. И дай, Боже, икономиката да продължи да расте. Това е естествен процес, който не зависи от апели към бизнеса. Зависи от пазара, от това как се развиват икономиките и вече от решенията на всеки конкретен бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай