ГЕРБ спечели още един мач

ГЕРБ спечели още един мач | StandartNews.com

Изборът на Захариева за министър доказа, че Борисов винаги може да разчита на мнозинство

Дебатът около избора на новия правосъден министър Екатерина Захариева протече в духа на познатото. Имаше аргументирани изказвания, имаше принципни позиции и критики, имаше и неизбежните за нашия политически живот лични нападки. В крайна сметка дебатът показа, че ГЕРБ и неговият лидер лидер Бойко Борисов могат винаги да разчитат на някакво мнозинство, което да гарантира стабилността на кабинета. Именно това бе най-важният извод от случилото се вчера в пленарната зала на Народното събрание.

ГЕРБ и занапред ще може да налага своите виждания за развитието на нещата в България, включително и за съдебната реформа. Наличието на такова плаващо мнозинство, разбира се, прави крехка тази стабилност. Но при подобен род парламентарна конфигурация и управленската коалиционна формула това е нещо напълно нормално. Затова в такава ситуация винаги се говори за предсрочни избори. Кой обаче има интерес в момента от такива? На практика никой. Никоя от по-малките партии в момента няма интерес от подобно нещо. А и

никой от сегашните депутати не би рискувал да се яви отново на изпит пред избирателите

Премиерът Борисов е наясно с това и неговите намеци за евентуални избори "2 в 1" действат именно като средство за поддържане на парламентарното статукво.
В цялата ситуация най-интересно ще бъде развитието на нещата в Реформаторския блок и по-конкретно в ДСБ. Партията на Радан Кънев в момента постигна нещо непознато в досегашната световната политическа практика - да бъде едновременно в управлението и в опозиция. От една страна, тя ще продължи да ползва всички облаги и властови ресурси от участието си в изпълнителната власт, а от друга - винаги може да си позволи опозицинно поведение, ако не е съгласна с дадено управленско решение и ако то застрашава нейните интереси и позиции. И по този начин да запази своята политическа идентичност. Това е една изключително удобна позиция - не "на шест", както гласи популярният израз, а на "две шестици".
Разбра се, подобна политическа игра е сложна и рискована. Защото

знаем и другата поговорка - "от два стола, та долу"

Бъдещите месеци ще покажат дали Радан Кънев наистина владее изкуството на политиката или се заел се нещо, което не е по силите му.

Всичко това обаче не притеснява особено премиера Бойко Борисов, който демонстрира напоследък засилена външнополитическа активност. Аз не съм експерт в тази област и затова мога да тълкувам нейните вътрешнополитически измерения.

От една страна, премиерът Бойко Борисов по този начин демонстрира сила. "Не ме интересуват вашите дрязги и неразбории, аз стоя над тези неща и имам да върша по-важна работа - да се срещам с турския си колега Давутоглу, за да решаваме проблемите с бежанците, с газопроводите и с културно-историческите паметници. И да се боря в Брюксел за влизането на България в шенгенското пространство". Ето това са неговите скрити послания към български политици. От друга страна, той знае, че всичко това не може да му донесе негативи, защото той просто провежда политиката, която ни налага само по себе си членството ни в евроатлантическото пространство. Никой не може да го упрекне в нещо, ако не успее в решаването на някой от проблемите. Но всеки успех ще му донесе дивиденти.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай