ГЕРБ се напъна да загуби

ГЕРБ се напъна да загуби  | StandartNews.com

Юлий Павлов, Център за маркетинг и анализи

След като в референдума са участвали повече от 20 на сто Народното събрание ще трябва отново да разгледа въпроса за изграждане на АЕЦ "Белене". Макар резултатът да не е задължителен за парламента, депутатите силно ще се замислят, преди да отхвърлят ясно изразения вот на народа. С промяната на позицията си в последния момент Бойко Борисов зорлем се постави в ролята на губещия. Така че това е първата загуба на ГЕРБ в представително национално гласуване. Не може обаче да се каже, че БСП е победила на референдума, тъй като "за" гласуваха и привърженици на други партии, включително и много гербери.

Борисов трябва да си направи изводите и да положи усилия тази загуба и спад на подкрепата да не се отрази по някакъв начин на парламентарните избори през юли.

Изключително ниската активност в смесените райони показва, че ДПС не са заели категорична позиция и тяхното влияние върху резултатите е нищожно.

Данните показват, че нова АЕЦ са подкрепили всички социалисти. От симпатизантите на ГЕРБ една част не са пуснали бюлетини, а гласувалите са били три към едно срещу "Белене". Колебаещите се изобщо не са отишли до урните, но самото твърдо ядро на ГЕРБ е разделено. Затова щеше да бъде по-разумно Борисов да беше заел неутрална позиция или да беше запазил мнението в подкрепа на АЕЦ.

БСП ще се опита да интерпретира изхода като своя победа, но всъщност дял за положителния резултат имат и "Атака", и ВМРО, както и избиратели от десницата. При всички положения червените влизат с добър старт в кампанията за парламентарните избори, но не бива да си мислят, че референдумът е генерална репетиция за успех на вота през юли.

Меглена Кунева и СДС също могат да си припишат известна заслуга за ниската активност. Да твърдят, че техният призив за бойкот на допитването до народа е чут, тъй като макар да са гласували повече от 20%, пусналите бюлетини са под 2 млн. души. Повечето политически сили така или иначе ще настояват, че именно те са победителите на първия национален референдум след 10 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай