Събота,

ГЕРБ се напъна да загуби

От: Failed to load user -
2519
ГЕРБ се напъна да загуби
A
A
A

Юлий Павлов, Център за маркетинг и анализи

След като в референдума са участвали повече от 20 на сто Народното събрание ще трябва отново да разгледа въпроса за изграждане на АЕЦ "Белене". Макар резултатът да не е задължителен за парламента, депутатите силно ще се замислят, преди да отхвърлят ясно изразения вот на народа. С промяната на позицията си в последния момент Бойко Борисов зорлем се постави в ролята на губещия. Така че това е първата загуба на ГЕРБ в представително национално гласуване. Не може обаче да се каже, че БСП е победила на референдума, тъй като "за" гласуваха и привърженици на други партии, включително и много гербери.

Борисов трябва да си направи изводите и да положи усилия тази загуба и спад на подкрепата да не се отрази по някакъв начин на парламентарните избори през юли.

Изключително ниската активност в смесените райони показва, че ДПС не са заели категорична позиция и тяхното влияние върху резултатите е нищожно.

Данните показват, че нова АЕЦ са подкрепили всички социалисти. От симпатизантите на ГЕРБ една част не са пуснали бюлетини, а гласувалите са били три към едно срещу "Белене". Колебаещите се изобщо не са отишли до урните, но самото твърдо ядро на ГЕРБ е разделено. Затова щеше да бъде по-разумно Борисов да беше заел неутрална позиция или да беше запазил мнението в подкрепа на АЕЦ.

БСП ще се опита да интерпретира изхода като своя победа, но всъщност дял за положителния резултат имат и "Атака", и ВМРО, както и избиратели от десницата. При всички положения червените влизат с добър старт в кампанията за парламентарните избори, но не бива да си мислят, че референдумът е генерална репетиция за успех на вота през юли.

Меглена Кунева и СДС също могат да си припишат известна заслуга за ниската активност. Да твърдят, че техният призив за бойкот на допитването до народа е чут, тъй като макар да са гласували повече от 20%, пусналите бюлетини са под 2 млн. души. Повечето политически сили така или иначе ще настояват, че именно те са победителите на първия национален референдум след 10 ноември.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com