Гамбитът с Главчев успокои страстите

Гамбитът с Главчев успокои страстите | StandartNews.com

Последните скандали в парламента показаха, че БСП е приела тактиката да търси по-остри и челни удари, за да предизвика събития, които напомнят криза. Това, разбира се, се случва тогава, когато на подобна агресивност се отговори с неразумна стъпка. За съжаление вече бившият шеф на парламента Димитър Главчев направи нещо подобно - не се въздържа. Възникналата ситуация с бойкот от страна на БСП трябваше да бъде по някакъв начин приключена като епизод от сблъсъка между ГЕРБ и соцпартията. Въпросът е кой ще понесе повече щети от получилата се развръзка.

Като партия на властта ГЕРБ винаги ще бъде подкрепяна от най-малко 30 % от българите, по една или друга причина. Така е било във всички управления и при различни режими.

Затова не трябва да се очаква някакъв дългосрочен ефект от смяната на Главчев с Цвета Караянчева. По - скоро ще се тръгне по дневния ред, предстоят дебатите около приемането на бюджета, след това ще влезем в тези 6 месеца на БГ председателството.

Бойко Борисов отново показа, че

има усет да намира равновесието

По тази причина вероятно е приел или преценил, че оставката на Главчев не е от значение нито за управляващото мнозинство в парламента, нито за изпълнителната власт. Предполагам, че след като приключат пренията по бюджета и протестите по сектори и професионални групи (от медицински сестри и надзиратели до служители в МВР и т.н.) този публичен натиск към кабинета ще намалее. Разбира се, ще имаме инцидентни и спорадични протести, просто защото повечето хора се научиха, че един от начините да постигнат някакви цели, е да обявят колкото е възможно по-високо на глас своите намерения и да се опитват да заплашват управляващите със стачки, блокирания на магистрали, пътища и т.н. Това, като цяло, не може да има такова следствие, че да се разпадне управляващата коалиция. Напротив. По много причини до 2019 г, когато ще се проведат изборите за европарламент, няма да има възможност гражданите да изразят общо отношение към властта. Дотогава има толкова много време, че да спекулираме с това какво би се случило през първата седмица на юни, просто не е разумно.

Евровотът пък

ще бъде нещо като старт на кампанията за местните избори

които ще бъдат важните избори. Но партията, която се представи най-добре на европейските избори, ще има известно предимство. За един страничен наблюдател нервността вътре в парламента подхранва илюзията, че такива са настроенията и в обществото. Не мисля обаче, че е така.

Дори БСП и друга партия да излязат от парламента, все едно по какъв повод и с какъв скандал, това едва ли ще доведе до някакви сериозни последствия. Под някаква форма може да се впечатлят посланиците на ЕС, но ние сме им бял кахър в сравнение с това, което се случва в Унгария, отчасти в Полша. Да не говорим за чешкия президент, който се явява едва ли не като говорител на Кремъл. Така че дори в такъв сравнителен източноевропейски план, не мисля, че се е случило нещо изключително. Още повече, че решението, което взе господин Главчев, някак си е очаквано. Прав е премиерът да казва, че не си е сдържал нервите. Спокойно можеше да подмине, да направи бележка, първа, пък втора, а той направо пристъпи към радикални наказания. В името на спокойствието. Все едно имате една водна повърхност, хвърляте камъче, ще се образуват кръгове, но после пак ще се върнем към равната повърхност. Примерно, един от тези кръгове е Веселин Марешки. Той си намира всякакви поводи за реакции спрямо поведението на едни или други от партиите и така се държи се на повърхността на новинарския поток. Най-вероятно няма да влезе при гласуването на вота на недоверие, но пък ще се върне за бюджета. Две крачки напред, една назад. После една встрани, единият път малко вляво, другия път- малко вдясно, така ще върви поне следващите 6-7 месеца.

За ГЕРБ беше важно превантивно да блокират програмата, която на "Позитано" бяха намислили да организират по повод на европредседателството. Тя трябваше да включва просторни репортажи от границата с призиви: "Вижте европейските пари за какво се харчат и т.н". Този сценарий обаче беше осуетен, БСП се върна в пленарната зала и топката се успокои. А оставката на Главчев ще остане само

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай