Фугу вместо баница за Патриотите

Фугу вместо баница за Патриотите | StandartNews.com

Малкият партньор в кабинета изяде два шамара само за ден

Едва нагазили във властта, Обединените патриоти отнесоха два шамара само за ден. И като новобранци в казарма ги преглътнаха без да трепнат. Първо шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията му оттегля подкрепата си за промените в закона за земеделските земи, внесени от депутата на националистите Йордан Апостолов. Проектът предвиждаше удължаване на сроковете за застрояване на земеделска земя, включително и тези край Черноморието, с 3 години. Според сега действащия закон, до 23 май терените край морето, чийто статут е бил променен, но не е построено нищо, отново трябва да станат земеделски земи. Нещо, което вбесява много видни собственици на апетитни имоти, уредени със заменки. След като ГЕРБ даде заден, Патриотите ревнаха, че хората на Бойко Борисов са се уплашили от стотината природозащитници, събрали се във вторник на протест на жълтите павета. Нищо, че вчера пред Народното събрание пък имаше контрамитинг на собственици на земеделски земи край морето.
"Няма да допуснем поредното презастрояване и замърсяване на земите по Черноморието", взе завоя Цветанов и обясни, че "политически спекулации с внесените текстове" са накарали ГЕРБ да се отметне от проектозакона.
После обясни, че решението е взето след консултации с групата на патриотите, за

да няма притеснения, че в коалицията нещо скърца

По същото време обаче вносителят на проекта Йордан Апостолов шумно роптаеше как големият партньор в кабинета толкова лесно е клекнал пред уличния натиск. Колегите му пък упорстваха, че отпадането на спорния текст не решава проблема, което може да доведе до още по-големи скандали.
В крайна сметка обаче горчивата чаша беше изпита и Патриотите преглътнаха шамара. „Все пак се возим в един влак и едното колело като върви назад, другото напред, влакът стои на едно място", философски отсече Апостолов.
Следващата мина във властта, която патриотите настъпиха, се оказа снимка от далечната
2008 г. На нея новоназначеният заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев опъва ръка досущ като Хитлер в музея "Гревен" в Париж пред восъчните фигури на нацисти. Стара шегичка, но прясно уловена от медиите.
Тенев пъргаво се опита да изтрие фотото от профила си във Фейсбук, но

лавината от гняв вече се търкаляше в нета

Масло в огъня наля и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, понастоящем и вицепремиер. В опита си да омаловажи фотоса на Тенев той обяви, че призивите за оставка на неговия човек "са несериозни работи". После взе, че се сети как през 70-те бил на лагер край Бухенвалд. "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: "Подавай оставка и се прибирай на село", каза Симеонов и тутакси пренесе залповете в социалните мрежи върху себе си.
"Втасахме я, не стига зам.-министър фашист, а и вицето пуска майтапи за концентрационните лагери", вайкаха се за имиджа на кабинета редови гербери.
На БСП скандала им дойде дюшеш и партийните оратори започнаха да замерят
Тенев и Симеонов с пещите на "Треблинка" и "Освиенцим", холокоста и всички ужаси, с които се свързва нацизмът. Дори европейският шеф на социалистите Сергей Станишев извиси глас от чужбина, за да заклейми "фашистите във властта".
След кратко чудене и туткане, Павел Тенев направи неизбежното и хвърли оставката. С облекчение Борисов я разписа и дори похвали пишман зам.-министъра, че бил най-подготвен от предложените от Патриотите кадри. После пусна и един ответен откос към червените, напомняйки как любимецът на Корнелия Нинова - младокът Крум Зарков, се гаврел в ефир чий дядо щял да измъчва с ченгетата.
В крайна сметка се оказа, че за Патриотите властта май не е толкова баница, колкото фугу.
Най-прочутото ястие в японската кухня се приготвя от отровните едноименни риби, които са смъртоносни, ако не се сготвят правилно.
Управленската манджа обаче засега е повече мъка, отколкото радост за родните националисти.
Колко техни кадри още ще дадат фира, докато се налучка рецептата, едва ли са наясно дори Каракачанов, Симеонов и Сидеров.
По-важното е доколко гафовете с патриотичната селекция ще обтегнат отношенията с ГЕРБ.
Засега Борисов стоически преглъща ядовете покрай коалиционната си патерица. Въпросът е докога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай