Евтиният нефт обрича човечеството на мързел

Евтиният нефт обрича човечеството на мързел | StandartNews.com

Евтиният нефт обрича човечеството на мързел. Може да мине и четвърт век, докато суровият петрол отново поскъпне. Това е кошмарен сценарий за планетата. Ниските цени са отрова за напредъка, заплашват ни нови опасности. Пророчеството на Фатих Бирол ще зарадва мнозина. Шефът на парижката енергийна агенция IEA прогнозира, че ерата на евтиния нефт ще продължи десетилетия. Биха изминали дори 25 г., докато цената на барел се покачи на малко над 80 долара. Това, което звучи добре за шофьори, потребители на енергия и авиокомпании, би могло да се окаже доста скъпо за света. Отслабва поривът към иновации в търсене на алтернативна енергия. Евтината енергия в дългосрочна перспектива обрича човечеството на леност.

Че се загърбва зелената революция отдавна не е единствената опасност. След като сега поради ниските цени нефтените корпорации инвестират по-малко и не разработват нови находища на нефт, в бъдеще енергийният пазар ще е уязвим, ще настъпи шокова ситуация, както през 70-те години на миналия век. Тогава стремителният ръст на котировките неоднакратно създаваше сериозни икономически проблеми. Добивът на енергия от възобновяеми източници - слънце, вятър и вода, при които няма изхвърляне на вредни емисии, като въглероден двуокис, се е ориентирал на базата на цените на традиционните енергийни източници. Сега това трябвало да се промени, като държавата наложи друга ценова съпоставимост. Отмар Еденхофер, един от най-известните икономисти в Германия, който е сторонник на опазването на климата, казва: "Добитата енергия от въглища, нефт и газ трябва да поскъпне. Цената трябва да се обвърже с изхвърлянето в атмосферата на въглероден двуокис по пътя на налагане на данъци или чрез ефективна търговия с емисии.

От средата на 2014 г. само за няколко месеца цената за барел се сирна наполовина. В момента един барел - 159 литра, се търгува за около 50 долара. Причините: свръхпроризводството от страна на държавите от ОПЕК воглаве със Саудитска Арабия. По този начин държавите износителки на суров петрол целели да преборят конкуренцията на САЩ, добиващи шистов нефт. Понастоящем производството на нефт е повече от търсенето на международните пазари. На него се дължат ниските цени на черното злато. Преди четири десетилетия арабските държави наложиха нефтено ембарго на Запада и така тласнаха глобалната икономика в дълбока рецесия. Според IEA в бъдеще ще нараства опасността от внезапно и рязко повишаване на цените. Ниските цени на нефта не дават повод за сваляне на напрежението, обяснява шефът на IEA Бирол. Точно обратното било вярно - сега е времето да се подготвим за бъдещи заплахи. Това е вярно и от гледна точка на технологиите. При търсенето на алтервативни енергии се задвижи нов цикъл. Поради икономическия натиск авииокомпании, корабни и спедиторски компаии са принудени бързо да обновяват флота си. Този натиск е значително по-слаб, когато цената на нефта трайно остава на ниски нива. Например един самолетостроител, като "Еърбъс", усърдно работи върху създававнето на нови материали. Според визията на концерна вътрешността на бъдещите самолети трябва да са като птичи скелет. Всички подобни иновации са скъпи и зависят от икономическата обстановка. Ако много авиокомпании не се интересуват от нови модели самолети, тъй като не е нужно да спестяват керосин, то намаляват и инвестициите в нови идеи. Браншът забавя темпото при иновациите. Евтината енергия парализира прогреса - навсякъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай