Евтината лира ще удари износа ни

Евтината лира ще  удари износа ни | StandartNews.com

Засега няма риск от сътресения на българския финансов пазар

Д-р Петко Вълков, директор "Частно банкиране"
Първа инвестиционна банка

Спадът на турската лира на практика е самозахранваща се криза, която един вид яде от собствената слабост на турската икономика. Южната ни съседка, за разлика от други големи държави, не разполага с големи валутни резерви и пазарите не очакват турската Централна банка да започне да се намесва, за да попречи на този спад на курса. В същото време не се очаква и
увеличаване на лихвения процент на лирата, тъй като това би било в противоречие с желанието на правителството.
Сега мнозина се питат как спадът на турската лира ще повлияе върху останалата част на света и конкретно България ? По-евтината лира прави доста атрактивен в момента туризма в Турция. Това обаче е при условие, че не се стигне до по-голяма икономическа криза, а остане като краткосрочно явление. Също така в краткосрочен план износът на Турция вероятно ще се облагодетелства, докато можем да очакваме забавяне на българския износ към южната ни съседка. Понеже Турция е наш основен търговски партньор това може да има неблагоприятен ефект върху българската икономика. По принцип винаги, когато съседна държава изпитва някаква криза, това няма как да не се отрази и върху нашата икономика. В случая незабавният ефект ще бъде евентуално забавяне на българския износ.
И ако евтината лира ще направи ваканцията в турските курорти по евтина, то

за турците ще стане по-скъпо да посещават нашата страна

Много е вероятно да намалеят и турските студенти у нас за следващата учебна година.
Не очаквам обаче някакви сътресения на българския финансов пазар, тъй като той е слабо зависим от тези фактори. Като начало имаше известни спадове на европейските пазари, но това е нещо, което сме виждали през последните 5-10 години непрекъснато. При кризи в някоя икономика по света, първоначално пазарите като цяло реагират негативно, но след това се отърсват от тази тенденция, защото локалните проблеми в една държава са сравнително малък дял в световната, а в случая - в европейската икономика.
Аз очаквам турското правителство под една или друга форма да се опита да въведе някаква форма на валутен контрол, с цел да попречи на продължаващото изтичане на чуждестранна валута извън Турция.
Промените в курса на лирата ще повлияят и на
куфарните търговци като логично е да се увеличи вноса на турски стоки у нас, а движението в обратната посока да намалее.
Световните пазари са доста свързани през последните години. И в Азия имаше минусови движения тази сутрин, което продължи и в Европа, но там спадовете са към момента по-скоро в рамките на нормалното - между 0,10 % и половин прроцент, което е доста незначително. По-големите движения бяха в петък, но това се случва често. Подобни негативни движения видяхме само преди месеци и половина след политическата криза в Италия.
Този спад на лирата

може да доведе до поскъпване на долара

защото Турция е един от големите развиващи се пазари. Сегашната криза с валутата на южната ни съседка може да накара инвеститорите по света да започнат да бягат като цяло от развиващите се пазари и да търсят сигурност в лицето на американския долар и на еврото. Затова в краткосрочен план може да прогнозираме засилване на долара и отслабване на валутата на развиващите се пазари.
След подобни големи движения по принцип турската лира може да се смята дори за подценена, особено на фона на големите ръстове, които реализира турската икономика през последните няколко години. Но от друга страна дори това, че лирата е подценена, не означава, че не може да спадне през следващите дни и седмици. Много е важно да видим каква ще бъде реакцията от на турското правителство и тяхната Централна банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай