Европа започна да ухажва Путин преди нас

В името на енергийната ни сигурност е важно да стоплим отношенията с Русия

Европа започна да ухажва Путин преди нас | StandartNews.com

Срещата между Румен Радев и Владимир Путин е първата на ниво президенти на България и Русия от 10 години насам. Георги Първанов като държавен глава последен се срещна няколко пъти с Путин. Затова възстановяването на диалога на такова ниво с Русия, е добра новина. И е нещо напълно нормално и в европейски контекст.

Германският канцлер Ангела Меркел току-що беше там, френският президент Еманюел Макрон също ще ходи, а и други високопоставени политици чакат ред. И това е добре, защото, ако не се водят разговори, отношенията може да се влошат, а това е опасно. Самата Меркел, която се счита нещо като лидер на Европа в момента, особено след като Брекзит извади Великобритания от ЕС, отиде и демонстрира много приятелски отношения с руския президент. Вчера стана ясно, че и премиерът Бойко Борисов също ще посети Русия до края на май.

Значи, нашите политици правят това, което правят и техните западноевропейски колеги.

И визитите в Русия не означават разнобой с Брюксел

Ето, в момента в Италия се сформира правителство със силни симпатия към Русия, така че моето очакване е новият италианския премиер също да отиде там.
По повод на предложението на Радев да се докара руски газ в ЕС с "Български поток" искам да се върна малко назад.

И да попитам каква е разликата между строящия се газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия и пропадналия "Южен поток" до България. Как единият отговаря на европейското законодателство, а другия не. Аз лично нямам обяснение, но може би някой знае.

И в единия, и в другия случай, основен източник на газа се явява Русия. Нещо повече, в проекта за "Южен поток" можеха да се включат и някои други държави, бивши съветски републики, които също имат находища на газ.

Оказа се обаче, че

"Северен поток 2" ще го има, а ние пихме една студена вода

Вероятно при посещението на премиера Бойко Борисов конкретно ще бъдат обсъдени темите за енергийните проекти, което не само е нормално, но и наложително. Ние не можем да си позволим да рискуваме енергийната сигурност на страната си. Искам да припомня, че почти целия нефт и газ все още го получаваме от Русия. Нашите ядрени централи работят с руско гориво, после отработеното гориво отива там да се преработва. Доколкото разбирам, ще има рестарт на проекта АЕЦ "Белене", което отново означава руски реактори и руски суровини.

Понеже Румен Радев и Бойко Борисов почти ще си застъпят визитите в Русия се надявам те да покажат съгласувана външна политика, а не политическа ревност кой да бъде посредникът с Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай