Четвъртък,

Европа се задъхва от бежанците

От: Администратор -
3385
Европа се задъхва от бежанците
A
A
A

Преди 25 години държавите от ЕС приеха така наречените Дъблински правила за прием на кандидати за убежище. С тях трябваше да се гарантира, че отделните държави няма да си прехвърлят отговорността за бежанците едни на други. Правилата трябваше да внесат яснота кой е длъжен да поеме грижата за пристигащите отвън хора.

Първата Дъблинска директива така и още не беше влязла в сила, когато започнаха дискусиите дали разпределението на тежестите между отделните държави наистина е справедливо. Междувременно в сила е вече третото Дъблинско споразумение. Според него отговорност за регистрирането на пристигащите бежанци и проверката на подадените от тях молби за убежище носят онези държави, в които бежанците за първи път са стъпили на територията на ЕС.

В хода на годините обаче се стигна до сериозни промени в маршрутите на бежанците към Европа - в момента най-голямата тежест по приемането им се пада главно на Гърция и Италия. Твърде често политиката по отношение на бежанците и даването на убежище следва развитието, вместо да го предвижда - може би поради тайната надежда, че бежанците могат и да отминат, за да потропат на вратата на съседите.

Подобни надежди обаче са измамни. Няколко различни миграционни маршрута пресичат през тази година всевъзможни европейски граници: пристигат хора, бягащи от войните в Сирия и Ирак, политически бежанци от Еритрея и Нигерия, икономически бежанци от африканските държави, както и от Западните Балкани. Според разпоредбите на Дъблин-III отговорността за първоначалния прием на кандидатите за убежище би трябвало да носят най-вече Гърция, Италия, България и Унгария. Само че правната рамка от Дъблин на практика вече не функционира, както публично призна в едно интервю германската канцлерка Меркел. Някои европейски държави не са в състояние да осигурят хуманни условия за прием на кандидатите за убежище, с оглед на техния увеличаващ се брой, други пък - просто не искат.

Ситуацията на гръцкия остров Кос например е драматична и ужасяваща, но гръцката държава от години насам не е в състояние, нито пък желае да изгради функционираща система за прием на бежанци, независимо от предлаганите от Брюксел парични помощи. Същото се отнася донякъде в по-малка степен до Италия. Южните европейски страни по Средиземноморието постоянно говорят, че е несправедливо те да поемат основната тежест. Този аргумент не е неоснователен, затова ръководството на ЕС ще направи добре, ако публично признае, че споразумението от Дъблин е ликвидирано. Но какво да го замести?

От години държавите от ЕС обсъждат създаването на друга система за прием на бежанците. Еврокомисията предложи например квотен принцип, на доброволни начала. Вътрешните министри от общността обаче не можаха да постигнат съгласие около това предложение. В момента на практика само 5 държави приемат и обработват огромната маса от молбите за убежище. Тези държави следователно биха извлекли ползи от квотния принцип, останалите 23 държави обаче би трябвало да приемат повече кандидати за убежище. Поради това има и силна съпротива срещу тези предложения - най-вече от Великобритания, Испания и много източноевропейски държави.

Следователно не е грешно, че германската канцлерка обяви бежанския въпрос за онзи голям европейски проект, по който ще си проличи дали Европа е в състояние да действа единно и солидарно. Благородни думи, които трябва да бъдат последвани от дела.

От две десетилетия насам Европа се опитва да си изработи единна политика за даване на убежище и да намери система за по-справедливо разпределение на бежанците. Германия е силно заинтересувана, защото в момента тя приема повече кандидати за политическо убежище, отколкото биха й се полагали, ако съществуваше квотен принцип. Германската квота би възлизала на 16%, а сега страната приема близо 30% от всички кандидати за убежище в Европа. Само че ако човек се вгледа в данните за последните седем години и анализира средните стойности, картината ще се окаже малко по-различна. Тогава би се оказало, че Германия вече е изпълнила задълженията си по квотите, че Италия приема прекалено малко кандидати за убежище, а Гърция - прекалено много.

Поради различните интереси на 28-те държави в ЕС за момента изглежда почти невъзможно да се постигне споразумение около квотния принцип. Затова и предупрежденията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че държавите от общността следва да демонстрират повече солидарност помежду си, остават без последствие. Постоянните заклинания за сътрудничество със страните, от които пристигат кандидатите за убежище, са вече толкова изтъркани, че просто са изгубили всякаква стойност. Факт е, че управниците в Сирия, Либия, Еритрея и още много други страни проявяват пълно равнодушие към съдбите на хората от своите страни.

Може би ЕС би могъл да окаже поне малко въздействие над някои по-умерени африкански държави или над демократичните държави на Балканите. За тази цел са предвидени конференции на ЕС със страните от Африка и страните от Западните Балкани. Крайно време е на тези форуми да се предприемат конкретни мерки. Само че и този апел е почти също толкова стар, колкото и Дъблинското споразумение - 25 години.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com