Европа, Quo Vadis?

Европа, Quo Vadis? | StandartNews.com

(продължение от вчерашния брой)

В "Общия европейски дом" още през миналата година бе предречено че 2015 г. ще е "Европейска година на развитието: Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще". И дано да е така, от развитие (а не само икономически растеж) се нуждае както съюзът като цяло, така и всяка страна поотделно. Особено в ситуация като тази, при която растежът ще бъде анемичен от около 1 на сто (0,8 в еврозоната, което я превръща в "проблемно дете"), включително и в европейския "локомотив" Германия. А някои от страните, свързани с "рискови политики", може да отбележат и спад. Италия е първият кандидат за приза. Франция увеличава разходите за сметка на значим дефицит, но това не я прави по-малко проблемна. Евентуално едно ново гръцко политическо сиртаки може съвсем да обърка сметките. Към всичко това да прибавим: новия обедняващ роднина Украйна, който ще става все по-настоятелен за силни евроинжекции за западащата си икономика; а също и властелина на газа Русия, за която доброволно блокирахме значима част от износа си. Европа, Quo Vadis?

Някъде в ъгълчето, близо до Азия и Африка, се помещава и нашата страна. Кръстопът, който е и ще остава доста ветровит и през 2015 г.! Четвъртвековния "преход" от "реален държавен социализъм" към "държавно-олигархически капитализъм" се отрази доста зле (но и отрезвяващо!) на по-значимата част от българските граждани, дръзнали да останат "у дома". Изборите през предната година показаха, че повече от половината избиратели не разпознаха нов "месия", което отреди на България да се управлява от правителството на "орел, рак и щука", като последните двама дърпаха най-яростно чергата към себе си и поемаха постове, за които не притежаваха компетенции. Дали това правителство, разполагащо със силен диригент, но и с коалиции с различни партитури пред себе си, ще "възкръсне" към Великден за достойни и родолюбиви дела? Или контрапунктът ДПС ще замени някои от музикантите, за да не предизвика предсрочни избори? Трима души в една лодка (без да се брои кучето БСП), би казал Дж. К. Джеръм. А "кучето" засега си мечтае все още за един облагороден вариант на "по-мек капитализъм" чрез отмяна на плоския данък, който само е наложило. Но освен силен политически лай, за прогонване на тримата от лодката и дума не може да става.

Изглежда, че за България в условията на глобалното затопляне ще продължава най-дългата политическа (икономическа, социална и каквато и да е друга) зима. Изглежда че българският политически Архимед няма опорен "програмен" лост, с който да реши наболелите проблеми: "догонващ" икономически растеж, за да се върне страната в лоното на развитите страни; създаване на висок "европейски жизнен стандарт" за всички свои граждани; намаляване на социалните неравенства; ликвидиране на огромната безработица; отсичане на всичките глави на олигархичната ламя; спиране оттичането на мозъци и т.н. И не е достатъчно да издигнем кубрат-пулевския лозунг "Продължаваме напред!", а се необходими дела, дела и пак дела!

Да се върна на въпроса на въпросите: ще оставим ли на нашите наследници, на Крисия, Хасан и Исмаил, едно мрачно бъдеще? Ако оставим делата само на Тях, нищо хубаво не ги очаква; ако делата са на всеки от Нас, на всички Ние, наследниците няма да ни проклинат.

През 2015 г. трябва да докажем, че сме "Народът" и че наистина "Съединението прави силата!". Да, Ние можем!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай