Европа няма как да мине без руския газ

Европа няма как да мине без руския газ | StandartNews.com

България трябва да се подсигури, когато Москва затвори тръбата през Украйна

Боян Чуков

Владимир Путин заяви, че България не може да защитава своите национални интереси. И даде като пример проваления проект „Южен поток". Това разбуни отново духовете в нашата страна. Но за съжаление, предимно сред експертните и журналистически среди. Единствено само Делян Добрев и Драгомир Стойнев се счепкаха пред камерите в спор кой от тях е по-виновен за провала на проекта. Този спор вече не е интересен. По-важно е да сме наясно докъде я докарахме. И какво ни предстои в бъдеще.
Каква е ситуацията на европейския газов пазар? „Газпром" достави миналата година на европейците 194, 4 млрд. куб. метра газ. Тази година цифрата се очаква да достигне до 205 млрд. куб. метра. Медийният шум около доставката на азерски газ по „Южния газов коридор" гали слуха на европейските „диверсификатори" на газовите енергийни доставки, но

10 млрд. куб. метра са смехотворно количество

Консенсусната дългосрочна прогноза на 12-те най-големи енергийни компании през 2017 г. показа, че към 2025 г. Европа ще се нуждае допълнително от 140 млрд. куб. метра газ годишно, а към 2035 г. – от 225 млрд. куб. метра. През 2017 г. Европа консумира над 500 млрд. куб. метра газ. Европейската тенденция може да се изрази с формулата „5% и 5%". По-ясно казано, 5% годишно расте европейската консумация, а с 5% спада собствения добив на газ.
През 2019 г. се предвижда „Газпром" да не поднови нито един транзитен договор през Украйна. Максималната пропусквателна способност на украинската газотранспортна мрежа e 140 млрд. куб. метра газ годишно. През украинска територия минава балканското направление за доставка на руски газ за България, Гърция, Турция и Македония. Това са общо 20 млрд. куб. метра газ годишно. За транзита на руския газ през нашата територия получаваме 200-215 млн. лева всяка година. Проектът TANAP/TAP (влиза в Южния газов коридор) може да предостави годишно 16 млрд. куб. метра газ. При очертаващата се перспектива гърци, германци, французи, австрийци, италианци, унгарци, че даже и македонци усилено лобират и работят без да вдигат много шум за реализирането на руските газови проекти като „Турски поток-1,2..." и „Северен поток-1,2". Естествено,

за да си гарантират съответните ползи в близко бъдеще

Холандия прие окончателно решение през 2025 г. да прекрати добива от ключовото газово поле „Грьонинген". А това са 25 млрд. куб. метра годишно. В Норвегия според прогнози на експерти в Северно и Баренцово море добивът на газ ще се намали от 110 млрд. куб. метра на 30-40 млрд. куб. метра. Към днешна дата в САЩ функционира единственият завод за втечнен газ Sabina Pass. Който предостави през лятото на 2018 г. 19 млрд. куб. метра газ.
В Брюксел евробюрократите се интересуват по-малко от бизнес, а повече от геополитически и геоенергийни игри. Естествено, пет пари не дават за националните интереси особено на страните от периферията на ЕС. Германският бизнес обаче не се огъва пред евробюрократите. Не искате да имаме бизнес с „Газпром"? Тогава дайте ценови предложения по-симпатични от тези на руснаците. Но следващите десетина години не се задава нищо по-евтино от руския тръбопроводен природен газ, тоест той няма алтернатива. Втечненият природен газ е с 30-40% по-скъп от тръбопроводния. През 2016 г. и 2017 г. европейските терминали за втечнен газ са натоварени едва 25%. Защо ли?
Позицията на официална София след провала на „Южен поток" беше: „Ние изгубихме този проект, но съхранихме главното – доверието на ЕС, а това означава стратегическа печалба за нашата страна". Всъщност, Меркел отказва да слуша Вашингтон и Брюксел. Германия строи северни потоци. Значи ли, че Берлин е загубил доверието на ЕС и стратегически е претърпял поражение? В замяна на това представителката на ЕК Ана-Кайса Итконен ни уведоми: „По законите на ЕС няма никакви основания за компенсации на България при спирането на този проект".
Ето и изявлението на унгарския външен министър Петер Сиярто по повод спирането на „Южен поток": „Русия имаше право да приеме такова решение и Унгария го признава. Правителството на Унгария е участник и активен поддръжник на реализирането на проекта „Южен поток". В началото на ноември 2014 г. то прие специален закон, който би позволил да започне строителството на газопровода на територията на нашата страна, заобикаляйки ограниченията от страна на ЕК. Нашите законодатели одобриха поправките, позволяващи на компании, които нямат съответните лицензи от ЕС, да строят". Същият Петер Сиярто тези дни поиска от Брюксел да не пречи на строителството на „Турски поток". Истината се намира в сравнението.
Следва логичният въпрос: Какво правим ние, ако гърците се договорят с „Газпром" и турската газова компания „Боташ"? И всички тръби на „Турски поток" минат през Северна Гърция? По-ясно казано, ако заобиколят България. Ние ще изграждаме газови хъбове, ще разчитаме на интерконектори, ще открием нефтени и газови находища в Черно море, ще купуваме втечнен природен газ? Или ще започнем да дупчим Добружа за добив на шистов газ? Няма ли някой, който да ни обясни какво правим след 2019 г., когато руският газ през Украйна престане да захранва балканското направление и пристигне студената зима?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай