Европа и Тръмп не намират общ език

Повечето страни от ЕС не приемат US-посолството в Йерусалим, а Германия и Франция ще търпят най-големи щети, ако споразумението с Иран пропадне

Европа и Тръмп не намират общ език | StandartNews.com

Откриването на американското посолство в Йерусалим е следващата стъпка в една сага, която започна преди седем месеца с гласуването в Общото събрание на ООН, където се видя, че САЩ изпаднаха в изолация. Присъствието на 1/3 от посланиците, които са акредитирани в Израел, на това тържество също показва, че тази изолация не е преустановена. От 86 посланика, само 32 са присъствали, а от страни-членки на Европейския съюз, едва 4.

На откриването не са присъствали включително и големите западноевропейски държави. Сред липсващите е и България. Това иде да подскаже, че няма голяма промяна на ситуацията по отношение на настроенията в Близкия Изток относно решението на президента на САЩ за преместване на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. Така че не вярвам да има някаква коренна промяна, освен заявените от страна на "Хамас" вълнения, които твърдят, че

наистина ще покажат нещо изключително зрелищно

като реакция от страна на палестинците.

Най-вероятно това ще стане на границата между Израел и ивицата Газа. Вече стана ясно, че 25 палестинци са убити в сблъсъци преди откриването на посолството на САЩ в Израел. Очаква се протестите в Газа да достигнат пика си ден след откриването на посолството. Те смятат да организират подобен тип вълнения и по Западния бряг на река Йордан. Така че от палестинска гледна точка наистина ще има много силна реакция. Моето заключение е, че нещата не са се променили от преди седем месеца. Нещо повече - дори на ниво Европейски съюз тези страни, чиито посланици присъстват на церемонията по откриването на американското посолство, са блокирали декларация от страна на ЕС, която осъжда акта на американското правителство. Така че нещата очевидно по отношение на европейско равнище нямат промяна.

Другият важен въпрос е какво ще последва от решението на Доналд Тръмп

да оттегли страната си от ядреното споразумение с Иран

което беше подписано по време на мандата на предшественика му Барак Обама. В момента върви много силна дипломация, с оглед запазването споразумението между Техеран и европейците. Периодът, в който ще се разбере дали ще оцелее това споразумение е 45-60 дена. Аз лично съм по-скоро скептик, тъй като санкциите, които ще наложат САЩ, са изключително върху европейски фирми.

Германия ще е най-потърпевша от решението на Тръмп да оттегли САЩ от споразумението с Иран за ядрената програма. Тя има най-активни и най-широкообемни отношения с ислямската република. 260 германски фирми имат представителства в Иран. Става дума за сключени сделки за милиони долари. Франция е на второ място като бизнес интереси в Иран. Това са двете държави, които са най-заинтересовани от задържането на споразумението. Обаче ще има бягане по часовник - имам предвид силата на европейците да запазят споразумението, срещу тежестта или по-скоро натискът, който ще окажат САЩ върху тях.

Общо взето санкциите са планирани на две части-тези, които са по-леките в първите 90 дена, 4 август, и след това - 180 дена, 4 ноември- санкциите срещу Иранската централна банка и респективно върху сектора "Енергетика" - т.е. това е иранският петрол. Всъщност това най-много интересува иранците. Те са готови на всичко само и само да се запази търговията и износа на нефт. Дневно те изнасят някъде около 2,5 милиона барела. Основните консуматори са Западна Европа и Китай. В случай, че бъдат наложени тези санкции, Пекин ще бъде най-губещата страна. Така че просто ще има много силни, много активни дипломатически совалки, преценка на интересите и респективно -правене на много тънки сметки докъде може да се издържи и къде загубите биха могли да бъдат по-големи, отколкото печалбите. Мога да дам пример с китайска фирма, която наруши американските санкции, за което беше лишена от достъп на Ай Ти технологии за период от 7 години. От това очевидно тя ще загуби много повече, отколкото, ако е била прекъснала отношенията си с Иран. Така че очевидно европейците ще трябва да си направят много точна сметка какво печелят и какво губят, ако настояват да запазят споразумението с Иран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай