Дръзкият обвинител

Дръзкият обвинител | StandartNews.com

Честито и дано изринете авгиевите обори! Това беше едно от пожеланията, които отправи почитателка на току-що избрания за главен прокурор пловдивски магистрат Сотир Цацаров. Ако направим аналогия с древногръцката митология, той влезе в ролята на Херкулес, който започва чистенето на занемарените огромни обори на царя на Елида Авгий, които не били почиствани 30 години. В случая - в близо 24-годишната ни демократична история за първи път има главен прокурор, който очевадно има желание и воля да започне не просто да чисти козметично, а да рине мръсотията в обществото.

Най-категорично това стана ясно със случая "Костинброд". Акцията на прокуратурата и ДАНС в печатницата "Мултипринт" в деня за размисъл стана повод бившият премиер Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов да обвинят Цацаров, че е влязъл в предизборен сценарий срещу ГЕРБ. Главният прокурор не се притесни, а отговори с безпрецедентна двучасова пресконференция, на която показа част от иззетите "допълнителни" бюлетини. При това натърти, че като главен прокурор

няма да бъде наблюдател, а ще действа

без да се съобразява с нито една политическа сила.

Така Цацаров разби дълго налагания мит, че е човек на ГЕРБ и ще бъде послушен и благодарен. Вярно е, че в надпреварата за поста пловдивчанинът бе недвусмислено подкрепен от Цветан Цветанов, който преди това бе оправдан по дело за клевета в ръководения от Цацаров съд. Още с първите си стъпки като обвинител номер 1 обаче той даде заявка, че ще играе професионално, а не по ничия свирка. Цацаров доказа, че не е зависим от политическата власт. Още първия месец след назначението му главният прокурор се изрепчи на премиера Бойко Борисов. Обвинител номер 1 категорично заяви, че не подкрепя позицията на премиера, че тези, които имат присъда на първа инстанция, трябва да стоят в ареста. Според Борисов така е по-здравословно и за подсъдимите. Министър-председателят направи този коментар веднага след покушението срещу Златомир Иванов - Златко Баретата. "Надявам се, че един ден ще имаме корекция и в тази част от законодателството", заяви тогава премиерът.

Цацаров беше категоричен, че единственият орган, който може да определя мерките за неотклонение на задържаните, е българският съд. Главният прокурор показа, че

няма да цепи басма и на службите

Цацаров прати екип от проверяващи прокурори в МВР по повод внесения от лидера на БСП Сергей Станишев сигнал за незаконното подслушване. Скандалните резултати бяха оповестени, а прокурорският доклад от проверката извади драстични нарушения. Онзи ден по време на пресконференцията пък намекна, че от ДАНС е изтекла информация за акцията в печатницата в Костинброд.

Цацаров започна бавно и методично да чисти и къщичката си. През април главният прокурор внесе предложение за дисциплинарно наказание на Малена Филипова, ръководител на отдел в Инспектората на Върховната касационна прокуратура от 2006 г. до 2013 г. След проверка се оказа, че тя не е спазвала задължителния принцип за случаен подбор, преписките са били разпределени пряко от ръководителя. Цацаров поиска дисциплинарка срещу Николай Кокинов заради неспазване на принципа за случайно разпределение на делата. Беше безкомпромисен и когато се оказа, че градският прокурор е засечен със СРС да дава служебна информация.

С поведението си до момента Цацаров вдигна летвата и очакванията към него са все по-големи.

Пред него са 7 години мандат, в които ежедневно трябва да доказва, че не играе никаква игра, а е почтен и достоен в намеренията си.

Защото ударените от прокуратурата задължително ще подмятат, че смелият обвинител е маша на задкулисни сили, които искат да командват държавата, без да излизат на показ.

Цацаров трябва да опровергава недоброжелателите си

като показва един и същи аршин към всички

Предстои му и още по-тежка битка - трябва да преодолява и недоверието, трупано през годините към съдебната система. Пловдивчанинът обаче е убеден, че магистратите могат да бъдат честни професионалисти. Нещо, в което мнозинството българи досега не вярват.

"Защо избрах правото? Работата сама избира човека", казва Цацаров. Той не може да определи сам кое е било най-тежкото дело в кариерата му. Въпреки че през главата му като съдия са минали куп шумни процеси, включително и този за двете момичета, които убиха своя 14-годишна съученичка. "Относително е, не мога да определя. Има и емоционален момент", казва Цацаров. Името му Сотир означава "спасител, покровител". Въпреки че неведнъж е казвал, че "прокуратурата няма нужда от спасител отвън, а от промени, някои от които болезнени".

Засега Цацаров показва, че има куража да ги направи. Предстои му обаче и битката срещу мафията.

Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай