ДПС даде курс за надпартиен кабинет

ДПС даде курс за  надпартиен кабинет | StandartNews.com

Точно преди един месец Мустафа Карадайъ направи едно от най-острите си изказвания в пленарна зала. „Смяна на министри, какво от това? Промяна на формулата – какво от това? Предсрочни избори – какво от това? За нас от ДПС е важно какво се прави след това и как ще се гради отново авторитета на държавността", каза лидерът на Движението за права и свободи в първия ден от новия политически сезон. Не му обърнаха голямо внимание нито ГЕРБ, нито БСП. Едните се вълнуваха от министерските рокади, другите – от срещите си с електората по места.

Резултатът от всичките тези вълнения, за съжаление, не донесе нито по-стабилно управление, нито по-значима опозиция. Напротив - отключиха паническия страх от неизвестността накъде ще ни отведе това проточило се безвремие И може ли да избегнем бездната.

Може би, защото това са както обществено-политически, така и философски въпроси, затова и отговорите дойдоха от Мустафа Карадайъ. Без никакво съмнение, избистрени и консултирани с философа Ахмед Доган. За разлика от иносказателните изречения, които използваше в предишните си изяви по телевизията, вчера Мустафа Карадайъ беше пределно ясен в посланията: Напрежението и бедността са големи, протестите стават все повече. Българите имат нужда от промяна, но не на принципа „стани да седна", казва Карадайъ. Това е препратка към фраза от новогодишното обръщение на Доган, с което той защити тезата си защо смяната на ГЕРБ с БСП в управлението е безсмислена.

Лидерът на ДПС отново не се впусна в догадки кога ще падне сегашната власт и кой ще поеме кормилото. Макар да е убеден, че партията му е готова да управлява и то с програма, съобразена с новите реалности у нас и в Европа.

Повече от наивно е да се мисли, че ДПС трепери от нетърпение да влезе във властта. Още по-малко, че няма властовия ресурс, че завижда на патриотите или че иска да свали Борисов, за да короняса Нинова.

Карадайъ постави въпрос с нов дискурс- не е важно кой ще управлява, а с каква програма. И по-важното - до какво ще доведе тя. И то не става дума за партийна програма, а за национална стратегия, написана в диалог с всички политически сили. Тя трябва да формулира държавните приоритети. И чак когато е готова, има смисъл да се ходи на избори и да се решава кой ще управлява, за да я изпълни. Дали това ще е кабинет на националното спасение или единение, е въпрос на отправна точка.

Позицията на ДПС може да се приеме и като апел за надпартийна национална доктрина. Такава, каквато страната ни имаше, когато тръгна към ЕС и НАТО. И която липсва от години.

Сега е нужна, защото отново сме на кръстопът Тръмп разтури глобализма, ЕС се тресе от вътрешни скандали, а на Балканите отново замириса на барут. Дори да приемем, че сме остров на стабилност заради макроикономическите показатели, разтворената ножица в доходите и очаквания ценови шок засилват усещането за мъртво вълнение.

И нито една партия сама не може да изведе кораба в задаващата се буря.

Две са темите, за които хората очакват да бъде намерен консенсус - как да се вдигнат осезаемо доходите и как България да намери своето достойно място в Европа. ДПС отдавна има категорична позиция по двата въпроса и затова има самочувствието да ги постави сега на масата. Движението за права и свободи много преди БСП би тревога за вдигане на жизнения стандарт и решаване на демографската криза като национален проблем. Още по-категорично беше и позицията за мястото на България на международната сцена: твърдо отстояване на евроатлантическите ценности без шикалкавене. За разлика от другите играчи на политическата сцена у нас. ГЕРБ поиска България да не изпадне в периферията на ЕС и започна процедура по влизане в чакалнята за еврозоната. В същото време депутатите на партията в европарламента дадоха подкрепа за Орбан, който е флагман на центробежните сили в Съюза. Като участник във властта, патриотите също за разкрачени между Брюксел и Москва. Докато Валери Симеонов вижда корупция във всички руски проекти у нас, колегата му Красимир Каракачанов подписва скъпи договори за ремонт на руската бойна техника. БСП пък са постоянно контра на европейската партия -майка ПЕС.

ДПС винаги е била най-праволинейна по отношение на мястото на България, а именно -за ЕС и НАТО. Факт е, че Ахмед Доган се противопостави на силния човек от Босфора - Реджеп Ердоган, когато дори Европейския съюз му се кланяше заради бежанците. Неслучайно Карадайъ вчера каза, че няма как да сме малко или много членове на Съюза. Защото "или сме в ЕС или не сме". Именно с тази категоричност ДПС печели доверие навън, справка - гостуването на американския посланик в централата на Движението.

Със сигурност, апелът на ДПС за надпартийност в националните приоритети и ясна програма още преди изборите, ще допадне на повечето българи, уморени от партийни ежби и злободневни скандали. Въпросът е дали партиите са узрели, че трябва да загърбят егото си и да се откажат от дребните сметки в името на властта. Фактът, че цял ден никой от тях не реагира на призива на Карадайъ, означава две неща. Или че са се замислили. Или че са си запушили ушите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай