Досиетата като претоплена манджа

Свадата за картончетата и изтребителите обират напрежението между ГЕРБ и БСП

Досиетата като претоплена манджа | StandartNews.com

Отварянето на темата за досиетата на дневен ред е буря в чаша вода. В момента има политическо затишие и това е буфер, който обира напрежението между ГЕРБ и БСП. Виждаме, че набира скорост и сега стигна кулминация разправията около номинацията на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. Което също едва ли има толкова значение.

Мисля, че сериозни размествания в политическите пластове у нас предстоят, но те ще станат чак след половин година, когато мине българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Просто тези подводни течения набират сили и още не са избили. Или пък избиват в такива странични фактори и явления като въпроса какво да е бъдещето на Комисията по досиетата. Истинските проблеми са други, разбира се. А сега управляващи и опозиция се разправят за старите картончета. От левицата предлагат на мястото на Комисията по досиетата да се създаде Институт на националната памет, в който да се пазят всички архивни единици от Държавна сигурност.

В някакво политическо време това би трябвало да стане, но някак си

моментът на смирението като че ли все още не е дошъл

Иначе безспорно Комисията по досиетата вече е отживелица, вече е изживяна. Много време мина, много неща се казаха, мисля, че това не вълнува хората повече. Знаем обаче, че тази тема се вадеше от гардероба и когато дойдат избори, и когато трябва нещо политически да се свърши и с нея се разиграваше напрежение. Това са последни възможности и опити тя да бъде използвана, за да запълни този политически вакуум, който е в момента.

Излязоха и социологически данни, които показват, че съотношението на силите продължава да е както при последните избори. Засега нищо не предвещава извънреден вот. Затова няма разместване на пластовете и сътресения.

Преди да се хванат за досиетата, политиците здраво се счепкаха и по въпроса за избора на изтребители за армията. Така нещо, което

трябва на експертно равнище да се разнищи

и да се реши, стана повод за размяна на удари между ГЕРБ от една страна и президента и БСП, от друга.
В момента много е важно България да се представи добре с председателството на Европейския съюз. Мисия, която не е лесна, и за която все още не сме готови. Следващата цел е да успеем да получим някакви ползи за България от цялата тази история. Заложили сме една твърде амбициозна програма, която дори една Германия трудно би могла да изпълни. Външните граници, проблемът с мигрантите, енергетиката са теми, които са голямо предизвикателство.

А в същото време светът стана много несигурен. Дори в държавите, които бяха еталон за благосъстояние и развитие, се получиха сериозни проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай