Вторник,

Домашното училище - нож с две остриета

От: Администратор -
1426
Домашното училище - нож с две остриета
A
A
A

Когато преди няколко дни парламентът прие текст, с който на практика разреши обучението на деца под 16 години у дома, се поразрових в предишните материали, които медиите са писали по темата. Според някои от тях в момента вкъщи учат около 800 деца. Според други - 200. Последните данни, посочени и от Асоциацията за домашно образование, и от председателя на парламентарната просветна комисия Милена Дамянова, са за 500 души.

Всички тези цифри показват само едно - държавата има проблем. При това сериозен проблем с разминаването на броя на децата, които не посещават училище, и онези, които реално получават някакво образование у дома. Тя просто не е в състояние да преброи колко са онези тийнейджъри, които по някаква причина са останали извън света на общественото образование, и има ли сред тях такива, които не получават дори и начална грамотност. Камо ли пък да установи дали в някои от тези семейства с децата не се злоупотребява, като биват карани да работят отрано, получават религиозно образование в ущърб на светското или чисто и просто се нарушава тяхното основно право и желание да общуват с връстниците си. За това, че в дома им ще липсват умилителни ритуали от сорта на първи учебен ден или абитуриентски бал, тук дори не става и дума.

Не вярвам и новият закон да подобри това. Той просто ще отвори по-широко вратата за това родители, които смятат, че общуването на децата им със света около тях им носи повече негативи, да оставят малките у дома на напълно законно основание. Въпросът е дали това няма да породи повече проблеми, отколкото ще реши. На първо място - кой ще прецени дали самите родители са достатъчно зрели, за да вземат подобни решения за бъдещето на децата си в ущърб на техните основни права. В доста от материалите, които родителите на домашни ученици публикуват по тази тема, се прокрадва тезата, че семейството е онова, което има основното право да решава какво се случва с детето му, а не държавата. Всъщност сърцевината на бунта на тези родители е не толкова в недоверието към самата образователна система, колкото към държавата като цяло. Проблемът идва в случаите, в които на детето се гледа като на собственост, за която решения може да взема само родителят, защото само той "знае" кое е добро за неговия наследник. В случаите, когато се пренебрегват желанията на самото дете. Така въпросното право на родителя много лесно може да се превърне в нож с две остриета. Може да изолира от света деца, които в един прекрасен ден ще пораснат и няма да знаят как да се държат с целия този свят, който до момента не са обитавали. Освен на свой ред да изолират децата си и така моделът да се предаде на следващото поколение.

Естествено, всяко дете е различно и по различен начин се справя както с общуването, така и с адаптацията си към околния свят - за някои малчугани седем годинки са прекалено крехка възраст за подобна среща, особено ако имат някакви ментални или физически проблеми. С отлагането на тази среща обаче тя става все по-трудна. Най-вече защото детето се обгражда със защитни стени и вече се затруднява да си създаде имунитет срещу усещането за враждебност, което светът около него излъчва. То все повече се затруднява да се превърне в част от него. Едва ли родителят винаги е в състояние да бъде точен барометър за това кога детето му трябва да навлезе в среда, помагаща за неговата социализация. Едва ли и която да било комисия, съставена от неясно какви специалисти, може да направи това. В този смисъл законът направи една реформа с по-скоро неясни последици - щом днес не можем да преброим тези деца, докато още са малко, как ще ги преброим утре?


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички