До кое коляно рода във властта е грях

Депутатите да решат братовчед, кумец или балдъза водят до по-голям конфликт на интереси

До кое коляно рода във властта е грях | StandartNews.com

Рушветчия и крадец, или кумец и баджанак във властта са по-голяма напаст ? На този въпрос трябва да отговорят родните политици след като вече цяла седмица шуробаджанащината се оказва най-голямата заплаха за 7-милионната държава.

В която, както каза още Иван Костов, всички сме братовчеди. Покрай сагата с Делян Добрев БСП заряза всичко, за да отстрелва сестри, братя, кумове и набори на видните гербери.

Управляващите се опитаха да върнат жеста, но след последните местни избори да намериш червен кмет е трудна работа. Все пак Кметъла захапа кметицата на Каварна, която пък се оказа горда, че нейна братовчедка води общинска комисия.

А премиерът разказа как министерска съпруга трила сол на мъжа си, че я уволнил.

В същото време чичо Пешо и стрина Пенка си знаят, че у нас "всички са навързани като свински черва" от едно време, но чакат да разберат кой на кого е кум и сват, а кой на булката брат. И докато се вадят кирливи роднински ризи, всичко важно в държавата отиде на заден план.

Както е тръгнало, докато не преброим всички роднини на власт и в опозиция, никой няма да миряса. Затова са нужни спешни мерки за спасяване на държавата. След като няма по-голям грях от това да влезеш в политиката заедно с братовчед или кумец, депутатите незабавно трябва да приемат нов закон. За борба с шуробаджанащината. И в него ясно и точно да се каже до кое коляно не може да имаш рода във властта. Примерно, ако си кмет, да не те закачат за трети братовчед или син на шурея в общинския съвет.

Специална клауза в бъдещия закон трябва да уточни дали балдъза или кумец води до по-голям конфликт на интересите.

И когато всичко е разписано и ясно, да му мислят хората от властта. Примерно ставаш кмет на 5-хиляден град като Полски Тръмбеш. И започваш да скубеш коси как да събереш екип от хора, които не са твои роднини, нито пък на жената, не сте в една ловна дружинка, камо ли съученици или комшии.

Мисия невъзможна !

Отсега може да помогнем с идеи на бъдещите управници, ако законът за антишуробаджанащината види бял свят.
Идея №1: Кметът на Полски Тръмбеш сглобява дрийм тим с неизбежните роднини и аркадаши вътре, но го командирова в Сапарева баня, където управлява негов съпартиец. Колегата му връща жеста и изселва що има читава рода към Полски Тръмбеш. Така всеки ще е спокоен, че в редиците няма да изскочи някой кум или сват, пази Боже, незаконен братовчед.

Идея №2: С поправка в закона се записва, че кмет или общински съветник може да стане само другоселец, който няма нито един близък, дори котка там, където ще управлява.

Идея №3: Всеки новоизбран кмет, общински съветник, депутат и министър се отказва в "Държавен вестник" от цялата си рода, до седмо коляно. Най-добре да си смени и фамилията.

Идея №4:Да внасяме политици и управници от чужбина. Тук със съвети може да помогне вицепремиерът Валери Симеонов, който спаси сезона по морето с няколко хиляди келнери и камериерки от Украйна и Молдова.

Най-добре за управници да внасяме бесарабски българи и македонци. Така хем ще се опазим от конфликт на интереси, хем ще ги натурализираме.

След като изтребим шуробаджанащината по нашите земи, може да се заемем с още един дефект в българския чип. Става дума за андрешковщината, която кара нашенеца да си мрази държавата. И да гледа да я прекара както и където може. Там обаче битката ще бъде много по-трудна. И май ще трябва направо да си внесем народ. Или пък да заселим марсианци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай