Събота,

Днешният избор е между лошо и по-лошо

От: Failed to load user -
1707
Днешният избор е между лошо и по-лошо
A
A
A

Все още има четири месеца и половина до президентските избори в САЩ. Но утре предстои гласуване, което може да има не по-малко значение за бъдещето на света: британският референдум за членството в Европейския съюз. За съжаление, този вот е избор между лошо и по-лошо - и въпросът е кое какво е. За да не изглеждам сдържан: ще гласувам за оставане. Ще го направя с пълното съзнание, че дейността на ЕС е дълбоко разстроена и общността не показва почти с нищо, че ще се реформира. Но Brexit вероятно ще влоши нещата, не само за Великобритания, но и за Европа като цяло.

Преките икономически последици са ясни: Brexit ще направи Великобритания по-бедна. Непременно ще доведе до търговска война, но определено ще навреди на британската търговия с останалата част от Европа, като намали производителността и приходите. По мои груби изчисления, които са сходни с други оценки, предполагам, че Великобритания ще се окаже с 2% по-бедна, отколкото би била в противния случай, практически завинаги. Това е голям удар. Съществува и риск, който по-трудно се категоризира, че Brexit ще засегне лондонското Сити, който е огромен източник на износ и приходи. Така че цената ще е значително по-висока. Какво да кажем за предупрежденията, че напускането на ЕС ще предизвика финансова криза? Това е преувеличен страх. Великобритания не е Гърция: има собствена валута и взема заеми в тази валута, затова не е изложена на риск от влизане в цикъл, който да създаде паричен хаос. През последните седмици шансовете за напускане на ЕС видимо се увеличиха, но лихвите спаднаха, не скочиха, в съзвучие с глобалния спад на печалбите.

Все пак от икономическа гледна точка Brexit изглежда лош вариант. Вярно е, че някои застъпници на Brexit твърдят, че напускането на ЕС ще освободи Великобритания и тя ще може да върши чудесни неща - да дерегулира и отприщи магията на пазара, което ще доведе до експлозивен растеж. Съжалявам, но това е просто вуду магия, загърната в британското знаме; това е същата фантазия за свободен пазар, която винаги и навсякъде се е оказвала измамна. Не, икономическото състояние е толкова сериозно, колкото винаги са сериозни подобни състояния. Защо въпреки това съм за оставане? Част от отговора е, че въздействието на Brexit ще е неравномерно: Лондон и Югоизточна Англия ще са най-засегнати, но Brexit вероятно ще означава по-слаб паунд, което може да помогне на някои от старите производителни райони на Север. Още по-важна обаче е тъжната реалност на ЕС, която Великобритания може да загърби. Така нареченият европейски проект започна преди 60 години и за дълъг период той беше огромен двигател с положителен заряд. Той не само даде тласък на търговията и подпомогна икономически растеж; той беше и опора на мира и демокрацията на континент с ужасна история. Но днешният ЕС е страната на еврото, огромна грешка, усложнена от упорството на Германия да превърне кризата, която единната валута докара, в морална драма за греховете (на други хора, разбира се), чиито разноски могат да се покрият чрез осакатяващи бюджетни съкращения. Великобритания има нюх и запази паунда, но не е изолирана от други проблеми на европейското "изхвърляне", а именно установяването на свободна миграция, без тя да има споделено управление. Може да възразите, че проблемите, предизвикани от, да кажем, румънците, които използват здравните услуги, са преувеличени, и че ползите от имиграцията значително надхвърлят тази цена. Но това е довод, който е трудно да изтъкнеш пред аудитория, разочарована от орязването на обществените услуги. Защото това е най-обезсърчаващото нещо, свързано с ЕС: изглежда, никой никога не се учи от грешките си. Дори в Брюксел или Берлин да се прави болезнен анализ на ужасното икономическо представяне на Европа от 2008 г. насам, е много трудно той да бъде открит. Въпросът обаче е дали британски вот за излизане ще подобри нещо. Това може да послужи като оздравителен шок, който накрая да раздруса европейските елити и да ги извади от самодоволството им, тласкайки към промени. Но, страхувам се, че всъщност нещата ще се влошат. Провалите на ЕС доведоха до плашещо нарастване на реакционерството, на расисткия национализъм, твърде вероятно е Brexit да напомпа още повече тези сили както във Великобритания, така и на континента.

Очевидно, може и да греша за тези политически последствия. Възможно е също моето чувство за безнадеждност спрямо европейските реформи да е прекалено. И ето какво: както посочва Саймън Рен-Люис от Оксфорд, Великобритания ще има и занапред възможността да напусне ЕС един ден, ако сега гласува за оставане, но вот за излизане ще бъде наистина необратим. Трябва да сте наистина напълно сигурни, че Европа не може да бъде "поправена", за да подкрепите Brexit. Затова ще гласувам за оставане. Няма радостно чувство в този вот. Но трябва да бъде направен избор и точно тук приключвам.

/По БГНЕС/


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com