Дипломатът боец

Дипломатът боец | StandartNews.com

На 71 години Джон Кери прехвръква от криза на криза в бясно темпо

Ветеранът от Виетнам не обича войната, чувства се у дома си в Европа

"Дипломацията ми е в кръвта". Това е една от любимите фрази на Джон Кери, държавния секретар на САЩ, който вчера направи първата си визита в България. "Аз израснах в сянката на Втората световна война и в началото на студената война. Баща ми беше посланик и това ми даде възможност да наблюдавам историята отблизо по изпепеляващ начин. Дори и когато студената война бушуваше, лидерите намираха начини за сътрудничество върху контрола на въоръженията и предотвратиха ядрен Армагедон", написа наскоро Кери. "Предпочитащ лично да контактува с колегите си, сладкодумен и подчертано работлив, той в лудешко темпо прехвърча от криза на криза със своя боинг от ВВС, защото "дълбоко вярва в дипломацията и се хвърля в схватката, без да чака". Това пък е оценката за Кери, дадена от Арън Дейвид Милър, съветник на шестима държавни секретари досега.

"Енергичност" и "решителност" са най-често срещаните похвали за стила на Кери като държавен секретар. На 13 февруари ще се навършат 2 години, откакто той наследи Хилари Клинтън. Зад гърба си 71-годишният политик има впечатляваща биография.

Изгубил президентските избори през 2004 г. като кандидат на демократите; прекарал 29 години в Сената; герой от Виетнам, откъдето се завръща твърде скептично настроен спрямо военните интервенции. Трупа опит като председател на Комисията по външни работи на Сената на САЩ. Има репутацията на разумен дипломат, който с такт, а не с острота и натиск отстоява американските интереси на САЩ на международната сцена. Добрите му лични отношения с руския му колега Сергей Лавров са показателни за това. Въпреки големите различия в позициите на САЩ и Русия по кризата в Украйна и други проблеми двамата дипломати успяват да намерят начин да общуват нормално.

Голямо въздействие върху мисленето, философията и маниера на действие на Джон Кери със сигурност оказват прекараните в Европа години с баща му Ричард Кери.

По време на политическата му кариера Джон дори е упрекван, че е прекалено европеец като възпитание и образование.
Джон Кери е роден в Аурора, щата Колорадо, на 11 декември 1943 г. По това време баща му служи в Армейския въздушен корпус. Младежът Джон учи в католически пансион в Ню Хампшир. Тогава участва и в църковни церемонии като помощник на свещениците в олтара. След това завършва политология в престижния Йейлски университет. През 1966 г. се записва доброволец във Флотския запас на САЩ. Воюва като командир на катер през 1969 г. За бойни заслуги храбрият и снажен (висок е 193 см) офицер получава няколко медала, включително "Сребърна звезда", "Бронзова звезда" и 3 "Пурпурни сърца". Но след като се завръща в САЩ, се присъединява към "Виетнамски ветерани срещу войната" и дори става техен говорител. Агитирал е заедно с актрисата Джейн Фонда, а сред най-ценните му спомени от онова време е снимка редом с Джон Ленън на мирна демонстрация в Ню Йорк.

Джон Кери прави успешна кариера, по време на която достига до кандидат-президент от Демократическата партия в изборите в САЩ през 2004 г., но загуби битката от републиканския кандидат Джордж У. Буш. Преди да бъде избран за сенатор, той е заместник-губернатор на Масачузетс.

Родословието на Джон Кери е много сложно.
По майчина линия той се родее с две от най-старите американски фамилии - Уинторп и Форбс. Името му е ирландско. Дядо му по бащина линия е евреин, избягал от преследванията на евреите в Чехословакия. В Америка той се преименувал от Фриц Кон на Фредерик Кери. В рода си Джон Кери има и френски братовчеди. Той също владее добре френски език, както и испански.
Бракът с първата му жена Джулия Торн се разпада през 80-те. От нея има две дъщери. През 1995 г. сключва втори брак с Тереза Хайнц, която е наследила милиарди от покойния си съпруг Х. Джон Хайнц Трети - собственик на компанията "Хайнц" за производство на кетчуп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай