Диктатът на фалшивата новина

Дойде време национално отговорните медии да пазят българските интереси

Диктатът на фалшивата новина | StandartNews.com

Напоследък сме свидетели на експоненциална прогресия в нарастването на фалшивите новини. Цунами от лъжи, клевети, полуистини, клюки, мълви и всякакви словесни глупотевини заливат предимно сайтове и електронни медии. За съжаление и някои печатни. Красиви, но фалшиво усмихнати говорителки четат (преди всичко през аутокю) всевъзможни буламачи от непроверени твърдения на някоя бдителна съседка, от несмислени коментари и плоски отговори на официални институции... В много сайтове пък изобщо не е ясно кой какво пише, какъв е източникът, проверен ли е. Често в дъното на "новината" са социалните мрежи, където всичко е пълна мъгла.

Кому е изгодно нашествието на фалшивите новини, драпирани понякога с добре премерени дози истина? Очевидно не на българското общество, което неслучайно е отчаяно и омерзено от родните политици (с малки изключения), не и на сериозните медии, какъвто, слава Богу, е вестник „Стандарт". Не и на журналистиката като институция, като четвърта власт, която трябва да бъде коректив на другите три.

Шабашът на фалшивите новини може и да е изгоден на някои политици, за да отклоняват вниманието на обществото от фундаменталните проблеми и въпроси, които го тревожат и вълнуват. Като например, да не се говори и разсъждава защо сме най-нещастната, най-бедната, най-болната и най-отчаяната страна в Европейския съюз. А да се облъчва аудиторията постоянно със скандали от типа на суджуци, Шумове, Камъни, Гейпаради, Натури и т.н.

Но освен милите и родни политически, корпоративни и лични феодални интереси, без съмнение, тук усещаме и дългата костелива ръка на редица чуждестранни фондации или НПО-та. Тези, които са финансирани от могъщи външни контрадезинформационни служби с цел да се прокарат закони или да се осъществят сделки в ущърб на българските национални интереси. Примери много - от продажбата на земя на чужденци (в Унгария днешните мъдри държавни мъже могат да се опънат на безумните решения на Европейския съюз, а в България ни е страх), през многострадалните проекти за Южен поток, та чак до евентуалното затваряне на централите на Марица Изток. Дали пък тези действия нямат нещо общо с отколешните напъни да бъде заставена България да произвежда шистов газ и да съсипе малкото й останала плодородна земя?

Ако е така, къде е СЕМ, къде е парламентът? Да, забравихме, че сега е във ваканция. Но и преди това не сме забелязали депутатите чак толкова да се трогват от зловонната миризма на фалшивите новини.

Изглежда пак трябва да си припомним прочутата фраза на Илф и Петров: „Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се".

Затова, дошло е времето сериозните и отговорни национални медии да поемат на крехките си плещи защитата на истинските новини и остракирането на фалшивите. Вярно е, че почтените медии нямат щедрото финансиране на тези, които са продали душата и съвестта си българска, но пък имат изписана на своето знаме най-силната фраза: „Истината, пак Истината и само Истината!". Това е тяхната философия и програма за действие и те, каквото и да им струва,трябва да я следват неотклонно. Чест прави на вестник „Стандарт", че остана родолюбива и почтена медия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай