Депутатите не бива да са свещени крави

Депутатите не бива да са свещени крави | StandartNews.com

Освен отнемане на имунитета трябва да започнат и да ги отзовават

Моето принципно отношение винаги е било, че депутатският имунитет трябва да бъде премахнат. Защото той е основна пречка не толкова за разследване на някакви хулигански прояви, както е в конкретния случай с Волен Сидеров, колкото за да има възможност да бъдат разследвани корупционните дейности на българските депутати. Още през 2006 г. предложих имунитетът да падне, но не срещнах разбиране от нито една парламентарна група, включително и от "Атака".

Днес може да звучи парадоксално, но тогава самият Волен Сидеров беше против съществуването на понятието депутатски имунитет. Така че категорично подкрепям решението на парламента народните избраници да нямат имунитет. Защото досега, ако един депутат е хванат дори, че взема куфарче с пари, пак не може да бъде арестуван на момента.
А ако това не се случи, после вече е много трудно да се докаже каквото и да е било, макар да става дума за явна корупция.
Става дума за далеч по-сериозно престъпление, но много по-трудно доказуемо от това да чупиш витрини или да блъскаш някого пред едни куп свидетели.

Свалянето на депутатския имунитет е добра идея, но не е достатъчна.
Трябва да се помисли и за създаване на парламентарен механизъм и за отзоваване на депутатите. Това също съм го предлагал през 2006 г. заедно с г-жа Стела Банкова.

Ако липсват тези два механизъма ще продължаваме да тънем в корупция. И само да наблюдаваме как някои депутати говорят едно преди изборите, а след това правят съвсем друго. И как всички са уж против този имунитет, а сетне забравят за това. Впрочем и премиерът Бойко Борисов се е изказвал неведнъж против този статут.

Но има и едно трето нещо, което трябва да бъде решено - премахването на така наречената колективна безотговорност. Много пъти е поставян въпросът, докога прокуратурата ще търпи депутати, министри или общински съветници да вземат престъпни решения, без да носят наказателна отговорност именно като организирана престъпна група.

Ето това е истинският въпрос, който парламентът трябва да разгледа като част от отнемането на депутатския имунитет. Просто отговорността да стане индивидуална.

Нека се вземе всичко добро, което съществува в европейските практики, и да се приложи и у нас. А не сега да променяме член от конституцията заради един човек, както става сега. Днес ще е Волен Сидеров, но утре може да бъде втори, трети и т.н.
Така че просто трябва да се премахне изцяло чл. 70 и да бъде променен член 69. Да, депутатите наистина не бива да носят наказателна отговорност за думите си. Но не и за действията си. А що се отнася до Волен Сидеров, мисля, че той по-скоро ще извлече полза от кампанията срещу него. Българинът винаги съчувства на преследвания от властта.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай