Държавният рекет намаля

Най-важната задача е договарянето на европарите с Брюксел

Държавният рекет намаля | StandartNews.com

През първите 100 дни на кабинета "Орешарски" беше разхлабен административният тормоз и държавният рекет спрямо бизнеса. Това е безспорен факт. Освен това правителството подготви редица проектозакони с цел да подобри бизнес средата, като ограничи корупцията, да регулира по-добре монополите и да върне конкурентната среда на пазара. Това са проекти, които се надяваме през есенната сесия на парламента да бъдат приети.

Пак по предложение на правителството и на отделни депутати Народното събрание успя да гласува някои неотложни мерки в енергетиката, както и някои поправки в закони, които във всички случаи подобряват бизнес климата, като начина на плащане на данъци (напр. т.нар. Данък колиба, който отново беше отменен), преференции за наемане на стажанти, за изплащане на стипендии на студенти и т.н.
С цел привличане на инвестиции беше внесена поправка в условията за даване на българско гражданство, която беше подкрепена от нас.
Правителството на Пламен Орешарски работи изключително напрегнато да подготви и много други законопроекти, с чиито текстове ние буквално сме залети за даване на мнения, предложения, коментари и пр. Безспорно много съществен е проектът за изменение на ЗОП, по чиито текстове все още тече публично обсъждане, преди да бъде внесен в парламента. Подготвят се и редица промени за облекчаване на едни или отмяна на други регулаторни режими - отново чрез промени в някои закони.
Безспорно важен приоритет, върху който през следващите дни кабинетът "Орешарски" трябва да се съсредоточи, е Споразумението за партньорство с ЕС, което ще даде зелена светлина за инвестирането на около 15 млрд. евро у нас през следващия програмен период. Документът е изпратен в Брюксел за коментари, които трябва да бъдат върнати през октомври. Следва одобряването на отделните оперативни програми, което ще е и най-важната задача за кабинета до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай