Държавата се меси прекалено за почивките

Държавата се меси прекалено за почивките | StandartNews.com

Десислава Николова,
Институт за пазарна икономика (ИПИ)

Бизнесът е против дългите празници, показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Трябва ли да има сливане на празничните с работни дни, вреди ли това на бизнеса и как да се решава този въпрос попитахме Десислава Николова от Института за пазарна икономика и професор Ганчо Ганчев.

Намесата на държавата в работните и почивните дни вече е прекалена и може само да вреди на бизнеса. Ние препоръчваме всеки работодател сам да решава дали да слива официалните празници с близките до тях дни и да прави по-дълги почивки според работниците и естеството на производството и стоките и услугите, които предлага. Факт е, че отработването рядко е толкова пълноценно, колкото един нормален работен ден - ходи се по-късно, тръгва се по-рано, много служители не са на работното си място, взимат се отпуски и това пречи на пълноценната работна дейност. Производителността при отработването рядко е такава, каквато е в обичайните работни дни. Но е и факт, че за развлекателния бизнес и за туристическия бранш това сливане е позитив. Не всички българи обаче почиват у нас и това благоприятства и този бранш в други страни.

Между другото, ако погледнем макроикономическите данни, повечето от тях всъщност са коригирани за броя на работните дни. Така че, ако гледаме коригираните данни, това влияние се изчиства много лесно. Като цяло не се виждат кой знае какви колебания от година на година в зависимост от броя на работните дни и наличието на по-дълги празнични почивки. Макроикономическият ефект е много малък и лесно се коригира, затова не се отразява на статистиката. Затова няма голям проблем. Проблемът е на микро ниво. Затова препоръчваме всяка фирма да решава сама за себе си какво да прави. В доста малки фирми се работи на тези дни, въпреки че те са обявени за официални празници. Защото интересът на съответния бизнес е да се работи, но и работниците получават хонорари за работата си в тези дни. Въпреки решенията на политическо ниво от правителството интересът решава дали един бизнес да работи, ли не. При големия бизнес, който спазва нормите по-уставно, по-трудно се случват нещата и се плащат компенсации за почивните дни, но малкият бизнес е по-гъвкав.

Добре е за хотелите и ресторантите

Проф. Ганчо Ганчев

Както всичко в икономиката, и въпросът да има ли повече почивни дни накуп, или както са по календар, би трябвало да се свързва с търсенето и предлагането. Има ли десинхронизиране на икономиката за някакъв период от време и негативен ефект върху производството, когато се съберат няколко почивни дни и фирмите престават да работят, объркват се доставките и хората евентуално за известно време се откъсват от работа. От друга страна пък има нарастване на търсенето като потреблението на туристически, хотелиерски и ресторантьорски услуги, както и на потреблението на хранителни стоки и напитки. Друг е въпросът, че трябва да се направи така, че част от това търсене да не се насочва извън страната, а да остава тук. И това да не зависи от нашите празници, а да е постоянно и да се повишава.

Доколкото знам, не е правено сериозно и задълбочено проучване на това дали и колко пада производителността на труда по време на празниците, на какво се дължи, дали се компенсира впоследствие от отработването им. Да се направи такова изследване не е чак толкова трудно и така завинаги ще се спрат спекулациите и от една, и от друга страна. Просто трябва някой специално да се заеме и това да бъде подкрепено от държавата, дори поръчано от Министерския съвет. Тогава ще сме сигурни, че е безпристрастно и че касае обективно интересите на страната. Защото МС е този, който решава дали да има или не такова събиране на празничните дни. Нищо не пречи и на ресторантьорската и хотелиерската организации да направят свое проучване за бранша си, доколкото знам, те имат капацитета, имат такава проучвателна институция. Още повече, че са пряко засегнати от процесите.

Записа Валерия Стойкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай