Дълговете на болниците растат с 9 млн. на месец

Дълговете на болниците растат с 9 млн. на месец | StandartNews.com

Актуализацията на бюджета на НЗОК е неизбежна, но закъсняла

491 млн. лв. е дефицитът на здравната каса за тази година. От вътрешни резерви и повишена събираемост на приходите НЗОК може да намери около 160 млн. лв. Трябва ли държавата да покрие останалите 330 млн., както поискаха лекарите? "Стандарт" започва дискусия сред шефове на болници и здравни експерти. Днес ви предлагаме мнението на проф. Валентин Игнатов, председател на Асоциацията на университетските болници.

Актуализация на бюджета на касата или осигуряването на тези пари са две различни неща. Те могат да дойдат от вноските, които държавата по закон е длъжна да плаща за децата, пенсионерите и останалите групи, които трябва да осигурява. Сега обаче тя плаща за тях наполовина. Друг вариант е да се увеличи събираемостта от здравноосигурителните вноски.

Актуализацията на бюджета е трети вариант. Ние алармирахме за нуждата от нея още в началото на годината, когато лекарският съюз изчисли, че се очаква недостиг от над 200 млн. лв. По-късно Асоциацията на университетските болници пресметна, че недостигът ще е 400 млн. лв. Тази актуализация трябваше да се предложи от здравната каса по-рано, но това се случи едва сега и не знам дали ще бъде приета. Това зависи от парламента. Но актуализацията е належаща, защото има дефицит от 500 млн. лв. и ако той не се покрие, няма как да има нормално разплащане с болниците. Отделно те имат натрупани дългове за още толкова, тоест задлъжнялостта ще стигне до милиард. Дори университетските болници, които бяха едни от най-стабилните в държавата, започнаха да трупат просрочия. По закон до 60 дни болниците трябва да се разплатят с доставчиците на консумативи и медикаменти.

Касата обаче бави разплащанията с 3 месеца под различни предлози - проверка на надлимитните, след това започнаха да отлагат проверките и т.н. Затова ние също не можем да се разплатим и дълговете на болниците се увеличават с 9 млн. на месец.

Защо тази година дефицитът на касата е по-голям, не мога да кажа, но мисля, че разходите за лекарства са една от причините. Другата е извънболничната помощ, която става все по-недостатъчна и пациентите търсят помощ в болницата. Вариант, в който лекарите насила вкарват пациентите там, както твърди касата, няма. Просто редица изследвания не се правят в извънболничната помощ и затова хората се налага да се хоспитализират. Големият брой на болниците също е проблем, защото, каквато и сума да се определи с увеличението им, тя няма как да стигне. Една баница, ако има 12 парчета, те са по-големи, ако трябва да са 24, са много по-малки.

Броят на болниците обаче не зависи от лекарския съюз или от нас, а от политиците и не знам защо те не променят нещата. Но финансирането на здравеопазването е крайно недостатъчно, защото то е много скъпа услуга, а болниците не получават средства по никакъв друг начин, освен от касата. Ако тези пари не се дадат, няма да спрем да лекуваме, каквито и призиви за стачки да издигаме, но ще стигнем нивата на здравеопазване от 90-те години. В болниците няма да има средства за медикаменти, чаршафи, храна, а хората ще трябва да си ги носят сами. Да не говорим, че заради дълговете някоя от фирмите може да реши да запорира сметките ни и тогава няма да има нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай