Да заложиш на женския батальон

Да заложиш на женския батальон | StandartNews.com

Стане ли напечено, търси жената! Това вече се превръща в дежурен рефрен на ГЕРБ при всяка по-заплетена ситуация. Затова и изборът на Цецка Цачева за кандидат-президент не бива да се приема като изненада, а като поредната логична стъпка в "женската" стратегия на Бойко Борисов.

Всъщност още преди повече от година премиерът обяви, че е време дама да стане държавен глава. Тогава обаче изборите бяха далеч, а вариантите кой да щурмува "Дондуков" 2 не бяха актуални.
Сега Борисов не само посочи Цачева, но й даде нов статут - майка на нацията. Не е ясно колко българи ще припознаят досегашната шефка на парламента в тази роля, но на бъдещия държавен глава наистина му трябват доста качества, присъщи повече на нежния пол. На първо място умението да балансира, да помирява и да търси компромиса.

Тая работа с удряне по масата няма как да стане

А и Цачева знае как да дърпа уши, без да пали скандали. Това със сигурност е научила от престоя си на трибуната в парламента, където депутатите редовно са готови да се хванат за гушите. Така че от Цачева може да излезе много добра Класна на нацията.
Колко сигурен е Борисов, че изборът му е добър, показа и неговата закана да хвърли оставка, ако тандемът на ГЕРБ загуби първия тур на президентските избори. Социолозите тепърва ще смятат и нагласят процентите преди 6 ноември, но отсега е ясно, че само чудо може да отнеме победата на Цецка Цачева и Пламен Манушев. Така че най-вероятно в нощта след вота в щаба на ГЕРБ ще отчетат, че Борисов

не е сбъркал в решението си на кого да повери "Дондуков" 2

При това премиерът има още козове с женски имена. Спор няма, че Йорданка Фандъкова е най-рейтинговият сред тях. Това, което тя направи за София, е видно, неоспорвано и признато даже от най-заклетите й противници. Вероятно щеше да отвее по-лесно от Цачева конкуренцията за президентския пост. Камъкът обаче си тежи на мястото, а и столицата е половин България в политически и бизнес аспект.
Друго мъжко момиче на Борисов оглави в труден момент и МВР. Когато социоложката Румяна Бъчварова пое най-силовия ресор в кабинета, още на другия ден вече й искаха оставката. Вицепремиерът и министър обаче демонстрира класа, нерви и успя да се справи.

Жена е един от стожерите на ГЕРБ в парламента - Менда Стоянова. Цели осем министри от кабинета са дами и то от най-успешните. Което още веднъж потвърждава, че в избора на ГЕРБ за жена президент няма нищо случайно.
Да не забравяме, че Борисов може да разчита на още една дама от международна класа.
Кристалина Георгиева вече влезе в битката за ООН и независимо от нейния изход се радва на повече от солиден авторитет не само в Брюксел, но и във всички европейски столици.
Да се залага на жени в най-трудните моменти и големите кризи всъщност вече се превръща в неписано правило по света.
Макар драмата с бежанците да разклати рейтинга на Ангела Меркел, германският канцлер дълго време е най-силната и авторитетна фигура в Европейския съюз. А сега е твърде голяма вероятността за първи път Америка да има жена президент в лицето на Хилари Клинтън. Така е, когато има проблем - шерше ла фем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай