Да търгуваш българщината е национално предателство

Да търгуваш българщината е национално предателство | StandartNews.com

Политическите назначения в агенцията доведоха до тази долнопробен бизнес с паспортите

Проф. Пламен Павлов, историк и бивш председател на Държавната агенция на българите в чужбина в периода 1998-2002 г.

Агенцията за българите в чужбина още от самото създаване през 1993 г. винаги е била надежда за нашите сънародници зад граница. Сегашният скандал е много грозен, но трябваше неизбежно да се случи, тъй като от много години се говори за тази паспортна мафия, за цялата тази верига от подкупни хорица, които търгуват с най-святото за всеки един от нас. И това наистина е нещо отвратително. Аз съм изключително много разстроен, тъй като в крайна сметка това хвърли черна сянка върху самата агенция, която е създадена със съвсем други цели и години наред достойно изпълнява мисията. Сега трябва да се търси конкретна отговорност от конкретни хора, които са превърнали българщината в предмет на безскрупулна и долнопробна търговия. И аз много се надявам, че този път разследващите органи ще стигнат до виновниците и те ще получат сурово наказание. Тъй като това е национално предателство. Аз по никакъв друг начин не мога да го охарактеризирам. А вече как се е стигнало, то това вероятно се дължи и на лошата организация, и на пропуски в нормативната уредба. Аз не съм и толкова запознат с всичко това, тъй като работех там преди 16 г. Тогава ситуацията беше много различна от днешната.
Тези 5 хиляди евро за български паспорт

най-често се дават от хора, които нямат нищо общо с България

Преди години имаше един подобен случай. Тогава беше арестуван главният секретар на агенцията Стефан Николов, имаше данни за продаване на паспорти на хора от азиатски държави, какви ли не, но след това всичко затихна и аз и досега не знам, какво стана с този случай.
В крайна сметка не бива агенцията да бъде единственият виновник за последния скандал, тъй като самата процедура по даването на българско гражданство не е толкова проста. Там има един съвет към Министерството на правосъдието, има други компетентни органи, така че тук трябва да се разплете цялата верига и най-вече да се ударят тъй наречените посредници. Още със закона за българите извън България и със закона за българското гражданство се даде възможност по стечение на обстоятелствата да се намърдат всякакви адвокатски кантори, понякога самозванци и откровени измамници.
През последните години излязоха примери на даване на подобни документи на хора, които нямат нищо общо с България и с българското. Те просто използват българските паспорт и шофьорска книжка, за

да могат да се разхождат и да вършат някакви неща в ЕС

При създаването на агенцията, независимо кой е управлявал, дали СДС, дали БСП, имаше идея начело да застават знакови фигури. Първият председател е покойният писател Георги Данаилов. Един човек, който беше много благороден и беше заложил една здрава основа. Следващият й председател е известният юрист Гиньо Ганев, третият е проф. Вера Мутафчиева и четвъртият председател съм аз.
След това обаче председателите започнаха да се назначават на чисто политическа основа. Може би с изключение на Райна Манджукова, която все пак е човек, работил в агенцията, българка от чужбина, всичко друго е на някакъв чиновнически принцип. Разбира се, мога да кажа добри думи и за Борис Вангелов, който е бил мой студент. Това политизиране на агенцията за мен е много погрешно. Не искам да кажа, че агенцията трябва да бъде нещо като Народна библиотека, но все пак там трябва да има много по-голяма устойчивост, да се назначават хората с конкурси. А такива конкурси имаше, доколкото си спомням, единствено при мандата на Райна Манджукова и може би на Деница Христова преди това. Иначе всичко е по някаква политическа линия. Хубаво е

агенцията да не бъде пряка структура към Министерския съвет

а да бъде може би към Народното събрание или знам ли къде, и аз се чудел много пъти. Но тази пряка обвързаност с политическите сили, независимо какви са те и какви благородни намерения имат, понякога води до грандиозни провали.
Беше хвърлено едно петно върху тази институция, което много трудно ще бъде изчистено, за голямо съжаление. А що се отнася до тази работа с паспортите, тя в последните може би десетина години придоби някаква много крайна степен. Агенцията се занимава и по дефиниция с контакти с българските общности, дружества, асоциации, организации, видни интелектуалци, училища, медии. И това с издаването на удостоверения просто е една от възможните функции. В последните години обаче агенцията се асоциира само с това издаване на удостоверения. И това само по себе си е страхотна деформация на идеята, която е заложена в нейното създаване и съществуване.
Имал съм случаи преди години, да речем, в Тараклия, в малката столица на малката България в Молдова. Една възрастна жена ми казва, че от тримата й синове на най-големия и на най-малкия са дали българско гражданство, а на средния- не. А няма никаква причина. Значи тук отново действат някакви такива безумни механизми, на административна немощ, на злоупотреба, на какво ли не. Което е страшно обидно.
Понеже сме в навечерието на Деня на народните будители, да кажа, че нашите общности по света, и исторически, и нови, възприеха с много радушност установяването на подобен ден. Ето в навечерието на този ден да вземем примерите на нашите будители от миналото, пък и от настоящето, става дума за хора безсребърници, за хора идеалисти.
В Деня на народните будители още повече контрастира това, което някой върши, и то злоупотребявайки с авторитета и името на самата ни родина България.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай