Да си вържем гащите

Да си вържем гащите | StandartNews.com

"Главната заплаха, която виждам аз, е откъм гръцката граница. Тя е много дълга, не е защитена и няколко месеца наред гръцкото правителство не взема мерки". Това заяви в парламента премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на депутатски въпроси относно последните мерки за сигурност, взети от правителството.

Две години гранични кошмари и няколко кървави атентата в Западна Европа са вече достатъчно време и факти, за да зарежем като държава всякакви дипломатичности и да започнем да наричаме нещата с истинските им имена. И най-вече - да поставяме открито проблемите с напиращите от Азия и Африка човешки маси. От които

само малка част са бежанци

от конфликтни зони. И че става дума за една целенасочена демографска атака към континента, организирана от неиндентифицирани засега сили. Но поддържана откровено от всевъзможии правозащитни организации, които визира в интервю македонският президент Георге Иванов.

Че България все още е някак встрани от това човешко цунами, заплашващо да помете Европа, не успокоява вече никого. Защото сме неделима част от континента, а както се изрази малко емоционално, но по принцип вярно бившият конституционен съдия Георги Марков, "Европа е със свалени гащи".

Гащите си ги свали именно първа Гърция. Наистина, тя е на амбразурата на нашествието, но пък и не направи нищо, за да сложи някакъв ред. Просто се задоволи да отправи човешкия поток към Македония. Която, независимо от скромните си материални възможности, все пак прави всичко възможно, за да овладее ситуацията. Къде "со кротце и со благце", къде "со малце кютек", както е казвал роденият в Ресен наш политик Андрей Ляпчев. Проблем наистина няма - поне засега - и откъм турска страна, след като Ердоган получи своето от Брюксел - не толкова в обещания за ускоряване на присъединителния процес на страната му към ЕС, колкото в наличност, за да изхранва милионите мигранти, струпали се на територията на югоизточната ни съседка.

Така че след четвърт век от края на студената война отново

южната ни граница ще обрасне с огради

увенчани с бодливата "спирала на Бруно". Но по-добре е да си вържем гащите, отколкото събитията да ни сварят със свалени такива. Може само да съжаляваме за това, че навремето побързахме да разрушим кльоновете и по двете граници, но както и да е.

Разбира се, само заграждения няма да решат проблема. Бодливата тел сама по себе си е безсилна срещу един мигрантски щурм откъм Гърция. Така както бетонните бункери на линията "Метаксас" през 1941 г. не можеха да спрат Вермахта. Нужна е една вътрешна, законова преграда срещу нелегалния трафик на хора. Или направо казано -

жестоки присъди и за каналджиите

и за техните клиенти. Това е най-сигурният начин да откажеш както мераклиите за леки печалби, така и тези, които се стремят да попаднат в Европа - може би само за да мързелуват на гърба на данъкоплатците, но може би и с цел нови и нови атентати.

И нека никой вече не се опитва да поставя под съмнение действията на нашите полицаи и граничари, ако са натиснали спусъка. На война като на война, казват французите. Е, добре, Европа е във война. Твърди го не друг, а френският президент Оланд.

А както гласи нашата си поговорка - няма зло без добро. Общият ни мигрантски проблем с Македония може да реши окончателно всички висящи проблеми между двете страни. Президентът Георге Иванов заяви, че страната му е готова за братска прегръдка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай