Да се удари ИД, за да спре бежанската вълна

Да се удари ИД, за да  спре бежанската вълна | StandartNews.com

Полковник о. р. Радион Попов, бивш зам.-министър на МВнР в кабинета "Станишев" и военен аташе в Дамаск

Трудно обясними са причините за новия бум от бежанци, който наблюдаваме в Македония и Сърбия. По-тревожното според мен е това, че "Ислямска държава", която "уж" е силно атакувана от САЩ и други държави, вместо да отслабва, напротив, набира сили и става все по-мощна. Свидетели сме днес на новото варварско посегателство на свещените храмове в Палмира.

Джихадистите взривиха още една безценна културна реликва на две хиляди години. Разрушеният храм на Баал-Шамин беше част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Новините от Йемен също са лоши, където "Ал-Кайда" превзе важно пристанище в Аден. Двете основни сили на крайния радикален ислям печелят територия след територия. ИД печели все повече и повече привърженици, увеличава се техният авторитет, разширяват териториите си и нищо чудно в скоро време огънят да премине и през Турция. Въпреки показната сериозност на Ердоган да води война с тях, той поизлъга малко американските партньори, като удари кюрдите. Сега те са му по-голям проблем, отколкото "Ислямска държава". Според мен, категорично не се води адекватна борба срещу ИД. Аз не виждам светът сериозно да се е ангажирал със спирането на джихадистите.

Президентските кандидати в САЩ се обвиняват кой е виновен за ИД. Дали Клинтън или Обама? И двамата са виновни. Въпросът е, че "Ислямска държава" е факт, и то много стресиращ, изключително сериозен и притеснителен за региона. Много ме тревожи това, че нищо добро не се случи след т.нар. Арабска пролет, чиято цел уж беше да се прокара демокрацията в арабския свят. Резултатите обаче са катастрофални. Разруха, засилване на екстремистките тенденции и разширяване на териториите на крайните ислямисти в лицето на ИД и "Ал Кайда". Хубаво, ще се опитат да съборят и Башар Ал-Асад, да разделят Сирия, а от там какво следва? Нова експанзия, нови проблеми за съседните държави. Ще дойде ред и на Ливан. Ирак и Сирия вече са в огъня, Турция е наред, а до Турция сме ние! Светът тотално се обърка. Европа взема неадекватни решения, САЩ също. Не съм склонен да потвърждавам теориите на Самюъл Хънтингтън, но ислямистите си вършат своите безчинства, докато християнският свят стои слаб и разединен и сякаш не го е много еня, че "мечката играе у съседите"! Щом има тревога на гръцко-македонската граница и македоно-сръбската граница, значи тревогата е и при нас! Много трябва да се тревожим от експанзия на тези бежанци при нас! Хеликоптерите и засиленият контрол по границите са част от мерките, но как ще лекуваме последствията!? А те могат да бъдат пагубни - радикализиране на определени екстремистки елементи в България. Родопите са много благоприятно място за засилване на крайни фундаменталистки групировки. Длъжни сме да се предпазим от тази неконтролируема бежанска вълна. Няма никаква гаранция, че с тълпата няма да се промъкнат радикални ислямисти. Върви планираният от крайните ислямисти т.нар. Ислямски рог - предначертаният преди 30 години сценарий. Прокарване на идеологията от Близкия изток през Турция, Босна и Херцеговина, Македония, Албания, за да навлезе в сърцето на Европа и да стигне до Унгария и Австрия. И този план сработи. Изход винаги има, въпросът е дали сме готови да го търсим и да жертваме от спокойствието на цивилизована Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай