Да не ругаем депутати, които още не сме избрали

Да не ругаем депутати, които още не сме избрали | StandartNews.com

За политиката също е важно да се прави от професионалисти, казва Татяна Буруджиева

В своето отворено писмо Слави Трифонов определя политическата класа като „нагли, самозабравили се, самодоволни, отвратителни". Когато говорим за политическа култура, тя се отнася не само за политиците, но и за гражданите. С този начин на действие, с подобни въпроси и демонстрации онова, което се постига, е задълбочаване на съмненията в ефективността на такива мощни демократични инструменти като референдумите въобще. Първо, защото дори един глас да не достигаше на този референдум, той е непризнат за задължителен. В този смисъл може да се изисква от депутатите да го разгледат, но не може по този ултимативен начин да се подхожда към тях. Второ, все още не сме си избрали народните представители, за да ги определяме като „самозабравили се, самодоволни и отвратителни". Тъй като те са резултат от нашия избор, трябва да си помислим какви сме ние, гражданите, че си избираме такива хора. В момента съществува преференцията, която

е най-мощното мажоритарно средство

във всяка една достатъчно развита и доказала се в света демокрация. Това, което ни предлага г-н Трифонов, е „демокрация", съществуваща в Иран.
Що се отнася по същество – поставят се срокове пред Народното събрание със заплаха, че ако не бъдат изпълнени, той ще събере като „един от многото", тези „много", за да протестират и те.
Гражданите имат право на протест,
аз също така смятам, че референдумът и неговите резултати трябва да бъдат обсъдени в Народното събрание. Очаквам бъдещият парламент да направи точно това. Само че аз не съм достатъчно квалифицирана, за да мога да определя точните срокове за изпълнението на тази задача и ще ви кажа защо. Това, което се изисква от Слави Трифонов, е райониране на държавата. Неговият екип, както и подкрепящият го омбудсман, на няколко пъти обявиха, че са готови с това райониране, след което се оказа, че някой друг трябва да свърши тази работа. Аз предлагам компетентните хора в тяхно лице да вземат да свършат тази работа, за да облекчат депутатите и те да могат да спазят изисквания срок. Това означава да сме наясно с точния брой български избиратели, не само у нас, но и в чужбина. Мисля, че цялата държава, всички политици ще бъдат безкрайно благодарни на екипа на Слави Трифонов да свършат тази работа, като знаят как да я свършат за два месеца. За разлика от Слави Трифонов, който разбира толкова добре от политика, аз, въпреки че съм учила в музикално училище, не се наемам да напиша партитура. И то не защото не знам нотите, а защото не съм достатъчно добър професионалист, така че

този, който свири на цигулка, да може да ги изсвири

Не уважавам хора, които, бидейки професионалисти в една област, не могат да разберат, че професионализмът съществува във всяка област, включително в политиката. И част от проблемите да имаме такива политици е, че не уважаваме професионалистите, които са там, и ги приравняваме с онези, които нищо не разбират. Отговорност на всички партии и политици, които започват сега кампанията, е по време на този период да разговарят и дебатират по тези въпроси и да обяснят на хората за какво става дума. Мисля, че резултатите от изборите ще са достатъчно показателен отговор на писмото на Слави Трифонов. С него той на практика се намесва в предизборния процес по един крайно недопустим начин. Освен това тук възниква въпросът и защо въпросът за референдума и неговите резултати са толкова жизненоважни. Защо да не са важни онези стотици хиляди хора, които не са гласували на референдума, но смятат, че има много по-спешни въпроси за разрешаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай