Неделя,

Да не лепим етикети, седейки пред компютъра

От: Администратор -
1127
Да не лепим етикети, седейки пред компютъра
A
A
A

Клипчето с майка, която дава на детето си цигара, предизвика взрив от негодувание в социалните мрежи. Вчера бе установено и коя е жената, казваща "Пуши, маме!". Тя бе задържана в 5-а РПУ, заговори се и за ограничаване на родителските й права. "Стандарт" помоли за коментар председателя на Асоциация "Родители " Цвета Брестничка - прибързано ли раздаваме квалификации и трябва ли да има крайни мерки за Геновева.

Случката с майката, която дава на детето си цигара, безспорно е осъдителна. Но но не можем просто така да лепим етикети на хората, седейки пред екрана на компютъра. Информацията, която ни дава един клип, е напълно недостатъчна, за да можем да преценим каква е ситуацията в едно семейство.

Що се отнася пък до извеждането на децата от дома, това е мярка, която трябва да се прилага само в изключително краен случай, когато всичко друго вече не работи. Когато е проверено, че не работи. А случаят не е такъв - майката очевидно има нужда от помощ, от работа с психолог за повишаване на родителския й капацитет и осъзнаването на отговорностите й. Но в никакъв случай не можем от един клип да извадим заключението, че тя няма да промени поведението си спрямо децата и те завинаги ще бъдат поставени в такава ситуация, която застрашава здравето им.
Мисля, че от разстояние и по слухове никой не може да отсъди каква е ситуацията. Тук има нужда нещата да бъдат разгледани в подробности от специалисти, на които това им е работата - психолози, социални работници. И едва тогава да се търсят мерките, с които положението на тези деца да се подобри. Ние като асоциация имаме психолози, но те не са специализирани конкретно за подобни случаи. Такива специалисти има и в социалните служби, има центрове за обществена подкрепа, където също работят психолози - разбира се, крайно недостатъчен брой.
Всъщност много е важно да се създават условия хората да си споделят ценностите или да се подкрепят един друг. В края на краищата не може до всеки родител да застане един психолог и да му казва какво да прави в една или друга ситуация. Хората коригират поведението си спрямо реакцията на околните, затова е добре родителите да имат формати, в които да общуват.

Иначе слагането на етикети е най-лесното нещо. Много сме защитени, седейки в собствения си комфорт и давайки оценки на другите. Но ако огледаме собственото си обкръжение, ще видим, че е по-добре да потърсим начини да помогнем на хората около себе си, вместо да раздаваме квалификации.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички