Да не лепим етикети, седейки пред компютъра

Да не лепим етикети, седейки пред компютъра | StandartNews.com

Клипчето с майка, която дава на детето си цигара, предизвика взрив от негодувание в социалните мрежи. Вчера бе установено и коя е жената, казваща "Пуши, маме!". Тя бе задържана в 5-а РПУ, заговори се и за ограничаване на родителските й права. "Стандарт" помоли за коментар председателя на Асоциация "Родители " Цвета Брестничка - прибързано ли раздаваме квалификации и трябва ли да има крайни мерки за Геновева.

Случката с майката, която дава на детето си цигара, безспорно е осъдителна. Но но не можем просто така да лепим етикети на хората, седейки пред екрана на компютъра. Информацията, която ни дава един клип, е напълно недостатъчна, за да можем да преценим каква е ситуацията в едно семейство.

Що се отнася пък до извеждането на децата от дома, това е мярка, която трябва да се прилага само в изключително краен случай, когато всичко друго вече не работи. Когато е проверено, че не работи. А случаят не е такъв - майката очевидно има нужда от помощ, от работа с психолог за повишаване на родителския й капацитет и осъзнаването на отговорностите й. Но в никакъв случай не можем от един клип да извадим заключението, че тя няма да промени поведението си спрямо децата и те завинаги ще бъдат поставени в такава ситуация, която застрашава здравето им.
Мисля, че от разстояние и по слухове никой не може да отсъди каква е ситуацията. Тук има нужда нещата да бъдат разгледани в подробности от специалисти, на които това им е работата - психолози, социални работници. И едва тогава да се търсят мерките, с които положението на тези деца да се подобри. Ние като асоциация имаме психолози, но те не са специализирани конкретно за подобни случаи. Такива специалисти има и в социалните служби, има центрове за обществена подкрепа, където също работят психолози - разбира се, крайно недостатъчен брой.
Всъщност много е важно да се създават условия хората да си споделят ценностите или да се подкрепят един друг. В края на краищата не може до всеки родител да застане един психолог и да му казва какво да прави в една или друга ситуация. Хората коригират поведението си спрямо реакцията на околните, затова е добре родителите да имат формати, в които да общуват.

Иначе слагането на етикети е най-лесното нещо. Много сме защитени, седейки в собствения си комфорт и давайки оценки на другите. Но ако огледаме собственото си обкръжение, ще видим, че е по-добре да потърсим начини да помогнем на хората около себе си, вместо да раздаваме квалификации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай