Чудеса вместо сървайвър

От нас зависи какви туристи искаме да дойдат в България

Чудеса вместо сървайвър | StandartNews.com

София. Поредното британско филмче поля с кал България. Би Би Си разтръби, че родното ни Черноморие е някакъв евтин рай, който обаче води към ада на наркотиците, леките жени и алкохола. Тези изводи натрапва лентата след лятното разследване на журналистката Стейси Дули в Слънчев бряг.

"Филмът е тенденциозен, искат да ни изгонят туристите за сметка на конкурентни дестинации", скочиха от бранша. "Лоша реклама няма", успокояват се друга част от хотелиерите.

Всъщност и двете твърдения са верни, но последствията от лентата се пишат на наш гръб. Защото разказите за потрошени хотелски стаи и скокове от балкона в басейна след зверски запои със сигурност ще стреснат доста гости на възраст над 40-50 години. По правило те имат повече финансови възможности, работят здраво, но искат и пълен релакс по време на своята ваканция.

Биха дали немалко пари само за да зърнат някое от чудесата на България, като неолитния човек край Димитровград, и в никакъв случай да срещнат негов наследник на живо край басейна на хотела си. В противен случай колкото и пари да наливаме за пиар кампании зад граница, пак ще бъдем заобикаляни като малка гара.

От друга страна, филмчето за Слънчев бряг ще има точно обратния ефект у по-младите туристи. Лентата с подбрани хитови изпълнения от нощния ни живот ще бъде магнетична за тях, колкото забраненият плод в райската градина за Ева. Особено паметни ще бъдат моментите, в които поданици на Кралицата поглъщат високоалкохолни коктейли от еднолитрови вази, а после се хвалят, че пиячката у нас е невъзможно евтина. Този рефрен със сигурност вече се преразказва във всяко школо от Лондон до Кардиф.

Въпросът е дали ние държим да останем раят на евтиния алкохол и нощните оргии.

Аз също минах това лято през Слънчев бряг. Морето беше прекрасно, а дюните наоколо трудно биха могли да се опишат с думи. Вечерта децибелите на плажните дискотеки обаче развалиха идилията. Няколко дни по-рано имаше и взрив за сплашване, вероятно част от борбата на мафията за морските курорти. Този сезон отбеляза пик и на палежите по цялото Черноморие. Така че дори без запоите кусури по курортите ни има повече от достатъчно. Големият въпрос е какво може да се направи, за да избягаме от репутацията на морски сървайвър.

В съседния Несебър търговците ми споделяха нещо много странно и за тях самите. Пикът на приходите им бил не през август, а в началото на сезона. Оказа се, че причината е фестивал, организиран там през юни. Деца от различни страни пристигали с родителите си, а оборотът на търговците ударил тавана. Моят престой също съвпадна с фолклорен фестивал, който вървеше в Слънчев бряг. Сцената беше монтирана насред централната улица и трудно се заобикаляше от наквасените тийнейджъри. Някои от тях поспряха и се позагледаха в танците и песните на групите от цяла Европа. Когато на сцената излезе родният славей Любка Рондова се случи нещо необяснимо и за мен. Божественият й глас сякаш се разля наоколо и макар за 10 минути заглуши цялата дандания. Младежи, израснали с песните на Лейди Гага, извадиха телефоните си и започнаха да снимат жената в красивата носия. Казваха, че тя им напомняла баладите на Адел, но гласът й бил още по-хубав. А какво ли ще се случи, когато и техните родители научат, че България е страна на древни съкровища и светилища.

Които могат да превърнат в незабравим спомен ваканцията у нас. Все пак дори първият гражданин на Стария континент се е пръкнал от солниците край Провадия. Оставяме настрана всички съкровища, с които вече сме прочути. Да не говорим, че родните археолози постоянно вадят на бял свят нови и нови находки. Достатъчно е да се погледне класацията на "Стандарт" за чудесата на България, открити през новото хилядолетие.

Остава само да заложим на културно-историческото ни наследство. Добрата новина е, че държавата също прозря какъв шанс имаме. И много скоро вместо тълпи пияни чужди младежи у нас може да щъкат японски и китайски туристи.

Дали ще се случи зависи най-много от нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай