Червените спешно да търсят нови лица

Червените спешно да търсят нови лица | StandartNews.com

Мира Радева, социолог

След като никой не иска да говори за истинските причини за съществуването на сегашното управление, то това означава, че те не са в интерес на избирателя. Но явно икономическите интереси, които сплотяват актьорите в него, са по-стабилни и правителството ще просъществува за по-дълго. Излиза обаче, че точно в тези икономически интереси има дълбоки противоречия, след като Местан излезе с този изключително изненадващ за Станишев ход. Толкова е явно, че Станишев е обиден на Местан, че очевидно коалицията е пред разпад. За съжаление, нито знаем защо бе създадено това откраднато управление, нито ще узнаем защо се разпадна.

Единственото, за което съжалявам, е, че левицата се проваля за втори път по изключително глупав начин. Тя отново доказа пред обществото неумението си да удържи едно управление и то по едни и същи причини. Отношенията между БСП и ДПС са скъсани и едва ли ще сработят опитите за слепването им. Така че предсрочни избори може да има съвсем скоро. Рано е обаче да прогнозираме какъв ще е обликът на новия парламент. Нелепо е да наслагваме резултата от евровота върху едни парламентарни избори.

Абсурдна е обаче коалиция между БСП и ГЕРБ, защото отношенията там са изцяло на личностна основа и то най-вече от страна на Станишев. Защото Борисов е човек, който умее по-ясно да си поставя приоритетите. Това, което изяде главата на Станишев, бе желанието му да унижи Борисов, с което обаче той унижи себе си. Трудно реализуема и малко вероятна е и коалиция между ДПС и ГЕРБ. Герберите винаги са заявявали, че искат да управляват сами. Целият проблем е, че има неясни икономически интереси. За мен най-важен е въпросът, който Станишев повдигна, а именно - за промяната на избирателната ни система. В този си вид тя не може и няма смисъл да съществува. Избирателната система е разковничето на всичките ни нещастия. Тя провокира тоталната политическа безотговорност, на която сме свидетели. За да се преодолее политическата криза обаче, ни трябва само едно - мажоритарен вот на два тура по система, подобна на френската. Нека се направи активна регистрация, както в модерните западни страни, а не като нашата - пасивна. Нека сега с парламентарните избори се проведе и референдум и да се случи това, което хората искат. Защото българите искат мажоритарен вот и депутатите да се отчитат лично пред тях.

Народът много добре разбира кой може да го представлява. Така че партийните ръководства да не търсят послушковци, а достойни хора, от които да не се срамуваме нито ние като избиратели, нито самите те. Политиката на тъмно е истинският ни проблем и това, заради което ни критикуват от Брюксел. Пред БСП ходът е само един - трябва да се търси ново ръководство, защото Станишев вече е много дискредитиран публично. Но той сам си е виновен, защото направи поредица от грешни избори. Все пак има доста свестни хора в БСП и се надявам левицата да се измъкне от този колапс. Станишев доказа, че е тоталитарен водач, а не е модерен ляв политик. Той ли е човекът, с когото БСП и левите избиратели трябва да се гордеят? Аз по убеждения съм ляв човек, но не бих се идентифицирала с подобни хора и партия. ГЕРБ имат значителна обществена подкрепа, която пролича и на миналогодишните избори. Герберите показаха и нещо ново - че имат номинално повече твърди симпатизанти от тези на БСП. Но за да се управлява страната, са нужни гласовете и на колебаещите се до последно избиратели. Трябва да се убедят тези българи, а шансовете на БСП да го сторят намаляват. А само до преди година бяха на една крачка от това. Въпреки че отново твърдя, че тези избори бяха откраднати с лъжа и кражба на доверие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай