Вторник,

Частният сектор ще вдигне заплатите преди държавния

От: Администратор -
113
Частният сектор ще вдигне заплатите преди държавния
A
A
A

От тодорживково време у българина е насадено, че политиците трябва да му дават доходите

 

Моето притеснение относно съобщението за увеличението на заплатите в бюджетния сектор от Нова година не е в икономически план. Това, че то ще бъде разход за бюджета, не е проблем - този разход явно вече е преценен. Моето притеснение е свързано основно с поредното натрапване на идеята, че в България доходите ги дават политиците - независимо дали това се решава от депутатите в Народното събрание, от министрите в Министерския съвет или дори от самия министър-председател. Това е един безкрайно порочен и, конкретно за България - болезнен популизъм. Защото всъщност става въпрос за процес на увеличение на цените и на доходите, т.е. за процес на конвергенция, казано по друг начин.
Това е процес на сближаване на заплатите в България с тези на Европейската общност, т.е. с онази част от света, която получава и най-високите заплати. Защото

в Съединените щати и в Япония заплатите са много по-ниски, отколкото в страните от ЕС

И това задължително трябва да се има предвид, когато коментираме повишаване на доходите в тази част на света.
По принцип заплатите в Европа са най-високи и ние в България се конкурираме пряко с работодателите от целия Европейски съюз - съвсем логично, тъй като сме в една общност. В България работят стотици фирми, които по цял ден се занимават да търсят работници и служители за своите клиенти на Запад. И понеже икономическата култура на българина не е особено висока и за него понятието "Запад" си остава една мъгла, при това розова на цвят, той не може адекватно да изчислява и съпоставя своите реални доходи с тези на Запад. Поради тази причина той често се залъгва и отива да работи за много по-ниски реални доходи, с по-ниска покупателна способност, но обикновено бързо разбира истината и твърде скоро се разочарова. Защото по-високата номинална заплата на Запад не означава, че там ще имаш по-добър живот, тъй като разходите там са много по-високи - нещо, което още при първия кариес българинът веднага го разбира.
Сега това увеличение на доходите от Нова година беше ей така, без никакво предварително обсъждане, дебат, изчисления - изобщо без никакъв предварителен нормален процес на обсъждане - хвърлено във въздуха, направо подарено на служителите от държавния сектор.
Е, аз разбирам, че

това създава у електората една дълбока симпатия към политиците

които ей така, изненадващо повишават заплатите им, но именно това всъщност е много вредно. Вредно особено за България, където дълбоко е вкоренено още от раждането ни, че някой ни дава заплатата или нещо, каквото и да било то. Вместо да мислим това, което е реално - че лично ние, с нашия труд, изкарваме нашия доход, че се конкурираме на пазара на труда за него. И така продължава традицията от онези 45 години, когато народът казваше, че получава 5 или 10 лева "от Тодор Живков". Така това насадено мислене - тодорживковото, продължава да битува в нашето общество и до ден днешен.
Съвсем друг е въпросът, че хората изобщо не си дават сметка, че увеличавайки средно с 10% заплатите на държавните служители, в никой случай не означава наистина 10% увеличение на брутните доходи на тази социална група поради факта, че те не нарастват еднакво.
От друга страна увеличението на заплатите на държавните служители със сигурност ще се отрази и на заплащането в частния сектор. Частният сектор се конкурира с държавния за кадри, конкурира се също и с чуждестранните работодатели. Поради това заплатите в частния сектор не са спирали да се увеличават. Те

растат непрекъснато, средно с 8-10% годишно от 2000-ата година насам

Дори според мене със сигурност ще видим увеличението на заплатите в частния сектор изпреварващо, още преди Коледа, особено при сключването на нови трудови договори те със сигурност ще бъдат съобразени с оповестеното бъдещо нарастване на заплатите.

Записа Белчо Цанев


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички