Частният сектор ще вдигне заплатите преди държавния

Частният сектор ще вдигне заплатите преди държавния | StandartNews.com

От тодорживково време у българина е насадено, че политиците трябва да му дават доходите

 

Моето притеснение относно съобщението за увеличението на заплатите в бюджетния сектор от Нова година не е в икономически план. Това, че то ще бъде разход за бюджета, не е проблем - този разход явно вече е преценен. Моето притеснение е свързано основно с поредното натрапване на идеята, че в България доходите ги дават политиците - независимо дали това се решава от депутатите в Народното събрание, от министрите в Министерския съвет или дори от самия министър-председател. Това е един безкрайно порочен и, конкретно за България - болезнен популизъм. Защото всъщност става въпрос за процес на увеличение на цените и на доходите, т.е. за процес на конвергенция, казано по друг начин.
Това е процес на сближаване на заплатите в България с тези на Европейската общност, т.е. с онази част от света, която получава и най-високите заплати. Защото

в Съединените щати и в Япония заплатите са много по-ниски, отколкото в страните от ЕС

И това задължително трябва да се има предвид, когато коментираме повишаване на доходите в тази част на света.
По принцип заплатите в Европа са най-високи и ние в България се конкурираме пряко с работодателите от целия Европейски съюз - съвсем логично, тъй като сме в една общност. В България работят стотици фирми, които по цял ден се занимават да търсят работници и служители за своите клиенти на Запад. И понеже икономическата култура на българина не е особено висока и за него понятието "Запад" си остава една мъгла, при това розова на цвят, той не може адекватно да изчислява и съпоставя своите реални доходи с тези на Запад. Поради тази причина той често се залъгва и отива да работи за много по-ниски реални доходи, с по-ниска покупателна способност, но обикновено бързо разбира истината и твърде скоро се разочарова. Защото по-високата номинална заплата на Запад не означава, че там ще имаш по-добър живот, тъй като разходите там са много по-високи - нещо, което още при първия кариес българинът веднага го разбира.
Сега това увеличение на доходите от Нова година беше ей така, без никакво предварително обсъждане, дебат, изчисления - изобщо без никакъв предварителен нормален процес на обсъждане - хвърлено във въздуха, направо подарено на служителите от държавния сектор.
Е, аз разбирам, че

това създава у електората една дълбока симпатия към политиците

които ей така, изненадващо повишават заплатите им, но именно това всъщност е много вредно. Вредно особено за България, където дълбоко е вкоренено още от раждането ни, че някой ни дава заплатата или нещо, каквото и да било то. Вместо да мислим това, което е реално - че лично ние, с нашия труд, изкарваме нашия доход, че се конкурираме на пазара на труда за него. И така продължава традицията от онези 45 години, когато народът казваше, че получава 5 или 10 лева "от Тодор Живков". Така това насадено мислене - тодорживковото, продължава да битува в нашето общество и до ден днешен.
Съвсем друг е въпросът, че хората изобщо не си дават сметка, че увеличавайки средно с 10% заплатите на държавните служители, в никой случай не означава наистина 10% увеличение на брутните доходи на тази социална група поради факта, че те не нарастват еднакво.
От друга страна увеличението на заплатите на държавните служители със сигурност ще се отрази и на заплащането в частния сектор. Частният сектор се конкурира с държавния за кадри, конкурира се също и с чуждестранните работодатели. Поради това заплатите в частния сектор не са спирали да се увеличават. Те

растат непрекъснато, средно с 8-10% годишно от 2000-ата година насам

Дори според мене със сигурност ще видим увеличението на заплатите в частния сектор изпреварващо, още преди Коледа, особено при сключването на нови трудови договори те със сигурност ще бъдат съобразени с оповестеното бъдещо нарастване на заплатите.

Записа Белчо Цанев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай