Бунтарите от '97 с урок по революция

Не стойте в аулата, излезте на улицата, съветваха ветераните

Бунтарите от '97 с урок по революция | StandartNews.com

Петата окупация на Софийския университет от 10 ноември насам продължава вече седмица. Предишните бяха: лятото на 1990 г. срещу Петър Младенов, зимата на 1990 г. срещу Андрей Луканов, 1994 г. срещу орязването на бюджета на ВУЗ-овете и през януари 1997 г. срещу Жан Виденов. Как се прави студентска революция? Вчера участниците в предишните окупационни стачки и най-вече членове на КПСС (Координационния преподавателско-студентски съвет) от 1997 г. проведоха вчера среща в двора на Алма матер с днешните бунтари.

"Какво значи законна революция? Колко е било законно превземането на Бастилията? Колко е бил законен превратът на 9 септември? Студентите постъпват правилно - те довършат онази работа, която ние не успяхме", пали се Роберт Леви, неизменен участник в бунтовете от 1990 до 1997 г. Леви подари на окупаторите светинята на въстанията - знаме с подписите на студентските лидери, свалили Виденов. "Тогавашният студентски протест започна от Богословския факултет. На 17 декември 1996 г. се събрахме трима асистенти и трийсетина студенти пред Министерския съвет и скандирахме "Оставка!", разказва доц. Деян Николчев. Заради тази дързост той е

арестуван за час в мазето и заплашен със затвор

В следващите дни обаче все повече и повече млади богослови ходели на митинга, а непосредствено преди Коледа целият факултет се строил на площада.
Искрата на недоволството се прехвърлила в целия университет в самото начало на 1997-а.
"Уговорихме се на 10 януари да направим жива верига около парламента. Бяхме шепа народ и едва успяхме да обградим Народното събрание, разпервайки ръце", спомня си Владо Йончев, главен редактор на "Offnews". Той припомни подпалването на парламента и нощния побой, който полицията устрои над оределите редици. На 13 януари в 5 ч сутринта студентите окупирали университета и провеждали събрание в 272-ра аудитория. На катедрата се изправил проф. Цочо Бояджиев и казал: "Как можете да си помислите, че някога преподавателите могат да бъдат срещу студентите?! Аз гарантирам за преподавателите. Най-голямата глупост, която можете да направите и която комунистите искат от вас, е да се затворите в тая сграда и хората да не ви виждат на улицата". "Така тръгна вълната - окупираха се всички университети и изобщо не ставаше дума за учене", отбеляза Йончев. Доц. Николчев пък предупреди бунтарите, че затворени зад стените на университета, ограничават своята креативност. А тя постига успехи, когато има директен сблъсък с тези, срещу които протестират.

Във вас виждаме себе си отпреди 17 г.

Ние ви се възхищаваме и ви завиждаме. Докато тук има стачка, докато студентите са на крак и се борят за правдата и срещу несправедливостта, ние ще бъдем с тях", заяви пък Димитър Бечев. Петър Якимов, известен и като Пешо Стачката, пък благодари на младежите, че са възстановили реномето на СУ. Той изрази разочарование от хлъзгавата позиция на Академичния съвет и припомни думите на бившия ректор на проф. Иван Лалов: "Един университет е създаден само и единствено заради студентите, а не заради това някакви преподаватели да получават заплати. Ректорът трябва да е винаги на страната на студентите, независимо че може да не е съгласен с тях". Друга легенда от 97-а - Сашо Кита, предупреди студентите да пазят протеста си от всякакви политици, които ще искат да си присвоят енергията на разбудените студенти. Ветераните от 90-те дадоха редица ценни съвети на студентите как да избегнат провокации, кои изходи на Алма матер да защитават от нахлуване, как да убедят скептичните професори и студенти в каузата си и накъде да продължат съпротивата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай