Неделя,

БСП вдигна шум, но не улучи козовете

От: Администратор -
БСП вдигна шум, но не улучи козовете
A
A
A

БСП постигна доста шум с първомайския митинг. Броят на участниците не беше малък, а и други години събитието минаваше по-незабелязано, което означава, че има известна мобилизация. Парадоксално, както често става, третата силна страна на митинга беше, че правителството даде пресконференция срещу него. По този начин го легитимира. Отново влязохме в добре познатата спирала: акция- контраакция, скандал - контраскандал, което стяга и двата лагера.
Като минус за БСП може да се отчете, че изведе на преден план темите за бедност, корупция и т.н., а в същото време отдавна не е имало толкова позитивни масови възприятия за икономиката на страната и респективно - за качествен живот. А това прави тезата на социалистите за антисоциално управление на кабинета "Борисов 3" малко по-слаба. Напротив, това даже е управление, което в общи линии гледа не само да не намалява никакви разходи, а дори е доста разточително по някои параграфи.
Само и само властта да не се разклати, само и само да няма претенции към нея. В общи линии, който каквото иска, го получава. В този смисъл социалните козове малко са иззети от ръцете на БСП. Но малко. В момента опозицията е може би най-силна от доста време насам. Всъщност големият въпрос пред БСП е дали може да бъде управляваща партия, т.е. дали се възприема като потенциално управляваща. Защото отговор на въпроса как БСП се възприема като опозиция вече имаме. Възприема се с авторитет, особено на фона на БСП отпреди две години.
Водената от Корнелия Нинова

има ярко поведение, но въпросът е дали е алтернатива

Нещо, което тепърва ще се разбере. БСП има много голям шанс, че идват точно местни избори. И този шанс се нарича балотаж. На втория тур на кметските избори могат да се случат неща, подобни на тези, които видяхме на президентските избори и на извънредния вот в столичния квартал "Младост". Пробив в системата е възможен по една много проста логика. На балотажа всичките опозиции се събират в едно. Получава се антивот срещу фаворита. В момента имаме силен ГЕРБ, по-слаба от него БСП и много по-слаба друга опозиция: синьо-зелено- виолетова. Тя е доста шумна, креативна и дразни Борисов и другите, но във всеки случай не е много силна.
Ако като свои кандидати за местния вот БСП излъчи по-консенсусни фигури, а не някакви социално-консервативни радикали, обърнати на Изток, като нищо на балотажа ГЕРБ може да има доста сериозни проблеми. Защото и малките опозиционни партии може да подкрепят, макар и с отвращение, червения кандидат в името на победата над ГЕРБ.
Друг аргумент в полза на соцпартията е, че има много сериозно износване в управлението. То се видя точно от пробиви като при избора за президент на Румен Радев, както и на Десислава Иванчева за кмет на "Младост".
Уж всичко изглежда спокойно, а накрая се стига до изненада.

Очаква се появата на нещо напълно ново

Видя се как преди президентските избори ГЕРБ не на шега водеше с 2:1 в проучванията, но в един момент се появи човек като летеца Румен Радев и като нова алтернатива буквално за един месец обърна резултата. Казусът "Иванчева" беше същият. Видя се как в един момент моделът на местно самоуправление на ГЕРБ въобще не е тази крепост, която са си мислели.
За да преодолее това износване Борисов измисля нови и нови сюжети. Преди беше отмъстител, после строител, после помирител, после вече - международен помирител. Но все пак това не е Борисов от 2009 г. Той вече е статукво, а не протест. Не бих казал, че премиерът губи рейтинг, защото той се е опрял на твърдия електорат на ГЕРБ. Въпросът е, че рейтингът му е по-нисък от този на хора като Румен Радев и Мая Манолова и вече се мери със Слави Трифонов и по-ярките министри.
С други думи в България има протестни настроения дори само от дългия престой на това управление. Нормално е да има трупане на раздразнение от целия политически елит. Но това, което спасява Бойко Борисов, освен споменатите по-горе превъплъщения, е, че БСП
трудно може да събере някаква голяма периферия и да се позиционира като управленска алтернатива. Спасява го това, че икономическите показатели са добри. Спасява го, парадоксално, напрежението по света, което кара хората да се държат по-скоро за сигурното.
Съжалявам за битовия израз, но вероятно Борисов ревнува от Радев. Президентът малко се позиционира като един рестартирал Борисов. Пак мъжки образ, пак с пагони, пак на вълната на протест и то този път актуален, като че ли малко по-източно звучащ.
Като цяло това е една нормална ситуация.
Мисля, че Борисов е помъдрял политически и отдавна е наясно, че новото се котира повече.
Затова са и атаките на ГЕРБ, които целят да влизат в сражения и да потапят президента.
За момента не успяват, но битката продължава.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички