Брилянтна реч, калпави декори

Плевнелиев не говори като баща на нацията, коментира Нидал Алгафари

Брилянтна реч, калпави декори | StandartNews.com

Минути преди полунощ, в празничната нощ президентът Росен Плевнелиев произнесе първата си новогодишна реч. Успя ли да се справи с предизвикателството и да влезе в ролята си на баща на всички българи, "Стандарт" помоли за коментар политическия имидж мейкър Нидал Алгафари.

Първата новогодишна реч на президента Росен Плевнелиев като думи бе невероятно силна и много добра. За съжаление той не успя да я произнесе в ролята си на президент, в ролята на баща на нацията. Каза я някак си между другото. Имах чувството, че някой го е накарал насила да говори тези неща, че това не са негови думи.

Като обстановка обаче някои неща ме смутиха. Може би всичко бе направено с цел да не прилича на декора около предишния президент. Аз така и не можах да разбера част от нещата, които бяха около него. Защото, ако искаше да внуши онази идея за уют, за бащата на нацията, седнал до камината, всичко можеше да бъде направено по съвсем друг начин. В това, което го заобикаляше, нямаше нищо българско. А след като той е президент на всички българи, в декора около него трябваше да има нещо типично за България. Вместо това видяхме някакъв опит да се имитират американските президенти или някои министър-председатели на Англия. За съжаление единственото българско, което го имаше там, беше знамето - и то беше неправилно поставено. Националният флаг трябва да бъде постоянно около президента, ако го има. Вместо това той бе заедно с европейското знаме, поставени от дясната му страна, но се появяваха само в някои кадри.

При това тези, които са му направили този клип (защото не става дума за реч, а за клип), бяха подбрали неудачно кадрите, които трябваше да потвърждават думите му. Те забравят чистата психология, че в такъв момент не можеш да раздвояваш хората. Аз трябва да виждам президента, да виждам неговата увереност, неговата тежест във всяка една дума, а не да гледам някакви кадри, които уж илюстрират казаното от него, но при това не са нещо особено. Включително когато стана въпрос за патриарх Максим, не бе най-удачният вариант да се показва точно погребението му. Смятам, че неговите съветници сбъркаха много, като се опитаха да въведат тези неща. Но свалям шапка на тези, които са му написали речта, или ако самият той си я е написал. 

Записа: Стела Стоянова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай