Бразилски сериал с нещастен край

Бразилски сериал  с нещастен край | StandartNews.com

С импийчмънта на бразилския президент Дилма Русеф приключва една епоха в историята на Бразилия. Вече бившата президентка от български произход беше и първата жена президент на огромната латиноамериканска страна.

Решението на Сената не само я обявява за виновна в манипулиране на федералния бюджет, но и поставя негативна оценка на първия и втория й мандат, както и на 13-годишното управление на лявата Работническа партия.

През изминалите години бразилската икономика преживя бум, 29 милиона души бяха измъкнати от мизерията, вложиха се милиони в средната класа, а Бразилия присъстваше осезаемо на световната сцена.

Но ширещите се корупционни скандали, задълбочаващата се икономическа криза и неспособността на правителството да отговори на недоволството на хората изядоха главата на Русеф. Тя загуби своята популярност и харизма, а бразилците решиха, че заслужават нещо по-добро. Въпреки това едва ли нейното отстраняване ще елиминира корупцията сред политиците в Бразилия. По-скоро властта ще премине от една партия, раздирана от скандали, към друга.

Новият президент на страната, 75-годишният Мишел Темер, беше вицепрезидент на Русеф, преди да се разграничи от нея по-рано тази година. Неговата партия "Демократическо движение" беше част от коалицията с Работническата партия на Русеф и Силва повече от десет години.

Така че Темер също най-вероятно е бил част от корупционните схеми и незаконното финансиране на партийните каси. Твърди се, че той е близо до бизнес средите и ще премахне социалните облекчения.

В настоящия кабинет, съставен от новия президент, няма нито една жена министър, нито пък представител от афробразилски произход, а 51% от населението на Бразилия се състои от чернокожи или деца от смесени бракове с бели.
Процесът по импийчмънта раздели страната и разбуни страстите от всички страни.

Русеф е вторият случай на отстранен президент след гласуване от Сената в най-новата история на Бразилия. Първият е Фернандо Колор.

"Дилма беше герой на бедните, а Темер е просто представител на политическата клика, която е също толкова корумпирана" - твърди Креуса Мария Оливейра, председател на Националната федерация на домашните прислужници, представляваща милиони жени, възползвали се от предимствата на трудовото законодателство, въведено от Русеф.

Но някои политически и икономически кръгове в Бразилия разчитат, че Темер има нужните качества, за да получи подкрепа в разединения и дискредитиран конгрес.

"Трябва да решим дали искаме Бразилия да е като Венецуела, или искаме Бразилия, интегрирана в новия свят" - твърди Филип Шимер, който ръководи делата на "Мерцедес-Бенц" в латиноамериканската страна.

"Моето отстраняване ще доведе само до по-голяма политическа нестабилност в страната и това е проблем, с който ще се сблъскат и следващите президенти на Бразилия" - каза Дилма Русеф по време на изслушването й в Сената.

За разлика от повечето политици, които гласуваха за отстраняването й, 68-годишната Русеф остава бяла лястовица в бразилския политически пейзаж. Тя е единственият политически лидер, който не е бил обвиняван, че е забогатял незаконно.
Процесът срещу нея беше относно правен въпрос дали е извършила престъпление, като е приложила трикове в бюджета, за да прикрие нарастващите дефицити.

На няколко пъти Русеф повтори, че не е направила нищо незаконно, отбелязвайки, че нейните предшественици също са манипулирали федералния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай