Четвъртък,

Бразилски сериал с нещастен край

От: Администратор -
1022
Бразилски сериал  с нещастен край
A
A
A

С импийчмънта на бразилския президент Дилма Русеф приключва една епоха в историята на Бразилия. Вече бившата президентка от български произход беше и първата жена президент на огромната латиноамериканска страна.

Решението на Сената не само я обявява за виновна в манипулиране на федералния бюджет, но и поставя негативна оценка на първия и втория й мандат, както и на 13-годишното управление на лявата Работническа партия.

През изминалите години бразилската икономика преживя бум, 29 милиона души бяха измъкнати от мизерията, вложиха се милиони в средната класа, а Бразилия присъстваше осезаемо на световната сцена.

Но ширещите се корупционни скандали, задълбочаващата се икономическа криза и неспособността на правителството да отговори на недоволството на хората изядоха главата на Русеф. Тя загуби своята популярност и харизма, а бразилците решиха, че заслужават нещо по-добро. Въпреки това едва ли нейното отстраняване ще елиминира корупцията сред политиците в Бразилия. По-скоро властта ще премине от една партия, раздирана от скандали, към друга.

Новият президент на страната, 75-годишният Мишел Темер, беше вицепрезидент на Русеф, преди да се разграничи от нея по-рано тази година. Неговата партия "Демократическо движение" беше част от коалицията с Работническата партия на Русеф и Силва повече от десет години.

Така че Темер също най-вероятно е бил част от корупционните схеми и незаконното финансиране на партийните каси. Твърди се, че той е близо до бизнес средите и ще премахне социалните облекчения.

В настоящия кабинет, съставен от новия президент, няма нито една жена министър, нито пък представител от афробразилски произход, а 51% от населението на Бразилия се състои от чернокожи или деца от смесени бракове с бели.
Процесът по импийчмънта раздели страната и разбуни страстите от всички страни.

Русеф е вторият случай на отстранен президент след гласуване от Сената в най-новата история на Бразилия. Първият е Фернандо Колор.

"Дилма беше герой на бедните, а Темер е просто представител на политическата клика, която е също толкова корумпирана" - твърди Креуса Мария Оливейра, председател на Националната федерация на домашните прислужници, представляваща милиони жени, възползвали се от предимствата на трудовото законодателство, въведено от Русеф.

Но някои политически и икономически кръгове в Бразилия разчитат, че Темер има нужните качества, за да получи подкрепа в разединения и дискредитиран конгрес.

"Трябва да решим дали искаме Бразилия да е като Венецуела, или искаме Бразилия, интегрирана в новия свят" - твърди Филип Шимер, който ръководи делата на "Мерцедес-Бенц" в латиноамериканската страна.

"Моето отстраняване ще доведе само до по-голяма политическа нестабилност в страната и това е проблем, с който ще се сблъскат и следващите президенти на Бразилия" - каза Дилма Русеф по време на изслушването й в Сената.

За разлика от повечето политици, които гласуваха за отстраняването й, 68-годишната Русеф остава бяла лястовица в бразилския политически пейзаж. Тя е единственият политически лидер, който не е бил обвиняван, че е забогатял незаконно.
Процесът срещу нея беше относно правен въпрос дали е извършила престъпление, като е приложила трикове в бюджета, за да прикрие нарастващите дефицити.

На няколко пъти Русеф повтори, че не е направила нищо незаконно, отбелязвайки, че нейните предшественици също са манипулирали федералния бюджет.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички