Борисов ще изкара пълен мандат от трети опит

Новият кабинет не бива да прави компромиси със сигурността и националните интереси

Борисов ще изкара пълен мандат от трети опит | StandartNews.com

 

За мен едно от най-интересните предложения в новия кабинет е за министър на вътрешните работи. Защото има четири министерства, от които зависи всичко - това са двете силови ведомства - на вътрешните работи и на отбраната, на финансите, което е гръбнакът на държавата, и на външните работи, което трябва да провежда политиката на правителството, но съгласувана с президента. Този път се надявам да видим една политика, в която президентът е активен, защото една от отговорностите му е външната политика в страната. За съжаление в предишни мандати сме виждали не добра съгласуваност между правителство и президент в тази област. Това не трябва да се допуска повече. Българската външна политика трябва да бъде съгласувана, балансирана и да гарантира сигурността на държавата. Без сигурност няма нищо,останалото няма смисъл.

Оценявам квотата на Патриотите в правителството като справедлива

Както и да се правят сметките, те получиха това, което им беше отредил като участие българският народ. Очакваше се в новото правителство да има подобен пост като този, който получи Лиляна Павлова,- министър на председателството на Европейския съюз. Все пак българското председателство е изключително важно и не само, за да не се изложим пред чужденците. Предстоят много важни събития и България, председателствайки Европейския съюз, ще бъде в състояние да защити националния си интерес. Лозунгът на новия кабинет трябва да бъде "България над всичко"- над партийните интереси, над личните интереси. Що се касае до отказа на БСП да остави Деница Златева в кабинета, виждаме едно егоистично действие на червеното ръководство, което е погрешно.
Трябва да се види какви промени ще бъдат вкарани в Изборния кодекс, те не могат да бъдат направени с усилията само на една партия. Но както виждате, този въпрос деликатно беше подминат в предизборното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти, защото там има очевидни противоречия. Малките партии нямат никаква полза от предлаганата мажоритарна система, защото тя ще ги унищожи. Личното ми мнение за тази система е, че тя ще бъде катастрофална за България, не само за малките партии.
Ясно е, че

до средата на следващата година не можем да говорим за клатене

на властта и управлението, защото това би било безумно. Компромисите, които новата власт може да направи, могат да бъдат всякакви. Не бива обаче в никакъв случай да се прави компромис със сигурността и националните интереси. Това са двете неща, от които не може да се отстъпи. Трябва добре да формулираме както нашите стратегически национални интереси, така и непосредствените интереси в региона, във връзка с конкретното развитие на политическата обстановка в света и у нас.
Напълно възможен, даже е желателен, е пълен четиригодишен мандат на това правителство. В новата българска история само четири парламента успяха да го постигнат. Между другото, коректно е да говорим не за мандат на правителството, а за четиригодишен мандат на парламента. Защото един парламент може да излъчи теоретично и десет правителства, но само три са изкарали пълен мандат. Ще ви припомня, че един от парламентите в миналото не успя да изкара пълен мандат, обаче излъчи два кабинета. Това е 36-о Народно събрание, което дойде веднага след изборите на 13 октомври 1991 г. То първо излъчи правителството на господин Филип Димитров и после кабинета на Любен Беров. Ето ви два кабинета в един парламент.

Записа Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай