Борисов пренареди президентския пасианс

Борисов пренареди президентския пасианс | StandartNews.com

Премиерът премина към максимата: "Бий своите, за да се боят чуждите"

Половин година преди президентските избори Бойко Борисов свали от витрината най-тлъстата политическа интрига, подхранвана от медии и наблюдатели през последната година. Премиерът обяви, че нито той, нито заместникът му Цветан Цветанов ще участват в надпреварата за държавен глава. И досега не е ясно защо сюжетът "Бойко - президент" периодично запълваше медиите и анализите на различни мозъчни тръстове. Единствената логична причина за кандидатирането му гласи, че той е най-силният играч на управляващата партия. Оттам нататък впускането му в президентската битка, и евентуалната победа, вещаеше много повече неразбории за ГЕРБ и правителството. Хипотетичното му преместване на "Дондуков" 2 щеше да развали всички тънки баланси, на които се крепи коалиционното управление. Ако той стане президент, ще трябва да се намери министър-председател, който да бъде де факто кукла на конци и фигура без собствена политическа воля и възгледи. В новата си позиция Борисов би му се наложило да пренареди отношенията си с кабинета, с парламента, със собствената си партия и нейните коалиционни партньори. Изключително трудна задача, като се имат предвид крехките отношения и

ранимата чувствителност на съюзниците

Рискът е спечелването на президентския пост да се превърне в пирова победа - ГЕРБ да изпусне здравата си хватка над властта и да започне роене в партийните редици.
Вместо това Борисов и Цветанов предложиха други варианти на действие. Все още не е напълно изключено партията да подкрепи отново сегашния титуляр Росен Плевнелиев, въпреки че ръководството направи редица внушения в тази посока. И без социологически упражнения е ясно, че действащият президент ще бъде избран с кански мъки дори когато за него работи мощна машина като ГЕРБ. Ако се случи чудо и опозицията успее да се обедини зад общ кандидат, дори на балотажа, може да детронира неубедително представящия се Плевнелиев. Другият сценарий предвижда номинация на някой от силните герберски кметове - Йорданка Фандъкова в София или Димитър Николов в Бургас. Подобна кандидатура

ще бъде най-неудобна за противниците от левицата и десницата

Кметовете има най-задълбочени познания за истинските проблеми на хората, с които се сблъскват всеки ден. Освен това за техните качества ще говори най-изразително стореното в управляваните от тях градове. Президентската кандидатура е само един от елементите в дългосрочната игра на Борисов, който трябва да удържи властта в условията на мащабна геополитическа криза, неустановена икономика и общество, чийто потенциал за избухване не бива да се подценява. Затова и премиерът напоследък премина към нова тактика - "Бий своите, за да се боят чуждите". За седмица бяха "опраскани" шефът на ДАИ Цветелин Цветанов и зам.-шефът на фонд "Земеделие" Янаки Червеняков. По щастлива случайност оня ден Темида извърши рядък за нашите ширини подвиг - вкара в затвора подкупен съдия. Станахме свидетели и на друго чудо - бивша зам.-шефка на Агенцията по вписванията отнесе ефективна присъда от три години заради раздадени безогледно бонуси.
Премиерът ясно осъзнава, че след като ГЕРБ вече доминира почти напълно и общинската власт, той е изцяло отговорен за ставащите безобразия. Оправданията с некадърността на предишния кабинет "Орешарски" вече са с изтекъл срок на годност. Опозицията е затънала във вътрешните проблеми и вече дори не струва като спаринг партньор.
По принцип чувалът на властта трябва често да се разтърсва, за да не го проядат корумпираните плъхове. А когато арестува и изключва хора от ГЕРБ, Борисов създава така липсващото усещане за държавност, когато т.нар. борба срещу корупцията не се влияе от цвета на партийната книжка, а безмилостно удря всички, които са си натопили пръста в кацата с меда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай