Събота,

Битката за шапката на "Антикорупция"

От: Администратор -
Битката за шапката на "Антикорупция"
A
A
A

Основният проблем на проекта за бъдещата Агенция за борба с корупцията е, че има политически рамки. Според мен най-големият конфликт, който се очертава между ГЕРБ и БСП е идеята на социалистите, пък и не само на тях, да дадат агенцията под контрола на президента, т.е. нещо подобно на румънския модел.

Проблемът обаче е, че в Румъния държавният глава е много силна институция, а у нас е церемониална. Ако се даде тази агенция на президента, следват разни неща със сериозни политически последствия. Първо, рязко ще му се повиши значението като властова фигура, което в тази политическа ситуация означава голям риск за правителството. Никой политически рационален и разумен играч не би поел такъв риск.

Другият проблем е, че по Конституция това парламентарно мнозинство може, когато си поиска, да отнеме правомощията на президента. Все пак, най-малкото депутатите гласуват бюджета на тази агенция или могат да променят закони, които да ограничат правомощията й.

С други думи българската конструкция, за добро или лошо, не предполага възможност президентът да получи такава силна структура, освен, ако не се промени Конституцията. Може би най-разумният ход е да се даде на някаква

различна от правителството институция да бъде арбитър

в тази много специална тема за борба с корупцията. Защото очевидно е, че един от проблемите на противодействието е, че чисто политически е неизгодно за управляващите да атакуват свои силни фигури - примерно, министри, шефове на агенции, всякакви депутати с бизнес и т. н. Когато се ударят такива големи фигури това по правило води до напрежение вътре в партията. И най-голямата тема е пак политическата - колко ще е силна тази бъдеща агенция. Ако погледнем нейния румънски аналог, тя там е силна, но в голяма степен заради политическата им система и ролята на президента. Друга причина, която малцина знаят, е че за разлика от България Румъния не е във валутен борд. Едно от условията на МВФ към Букурещ, освен да намалят бюджетните заплати и пенсиите, е да дадат голям бюджет и самостоятелност на антикорупционната агенция.

В някакъв смисъл нещо подобно на нашата ситуация с валутния борд. Румънците обаче ги принудиха да направят един такъв антикорупционен борд. Важно е де се съпоставят и кой колко харчи за борба с корупцията. У нас, разходите за всичките полицейски служби плюс ДАНС, спецпрокурорите и т.н, излизат някъде към 4-5 млн. лева, даже по-малко. А в Румъния само антикорупционната им агенция има бюджет около 40 млн. евро, т.е. 80 млн лв. Освен това имат специализирана контраразузнавателна служба ЧИРИ, която съответства на ДАНС, ама е с много по-големи ресурси и възможности. За сравнение- ДАНС има 100 млн. бюджет, а те имат 800 млн. Вярно, че Румъния е 2,5 пъти по-голяма от България, но и

ресурсите, които се заделят са несравнимо повече

Голям проблем на нашата бъдеща агенция е и какъв капацитет ще има тя. Ако механично се съберат под шапката й БОРКОР, ДАНС, комисията "Кушлев" и още няколко структури, нищо полезно няма да се получи. В момента единственото място у нас, където има антикорупционен капацитет, е "Вътрешна сигурност" на МВР, там имат достатъчно хора и опит.
В Австрия, например, взеха една такава подобна структура в тяхното МВР и я развиха, използвайки я като ядро на звеното за антикорупция. Според мен австрийският модел е по-перспективен, отколкото насипното събиране на различни структури. През 2008 г. така създадоха ДАНС, прехвърлиха много звена, дадоха големи заплати и създадоха огромна каша.
Дано сега не се повтори същата грешка.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички