Бежанци в страната на Хитър Петър

Бежанци в страната на Хитър Петър | StandartNews.com

София. Ако нещо се случва в България, е редно да се запитаме - има ли далавера? Ако няма, задължително трябва да побългарим съответния проект. Явно много от вас си задават въпроса кой има далавера от бежанците? Първоначално се установи, че най-голяма полза досега са извлекли турските каналджии, превеждайки тук кюрдите като сирийски бежанци срещу солидна сума. Според самите бежанци турците им взимали от 1000 до 1500 долара на човек. Ако семейството е многочленно, се прави пазарлък за "цена на едро"! Едно 6-членно и нагоре семейство минават българската граница за 3000 долара! На далавера са! Като минат границата обаче, в кои ръце минава далаверата!? Пратени в т.нар. разпределителни центрове, бегълците чакат да им се проведе интервю и да им бъдат взети пръстови отпечатъци, след което започва процедурата за получаване на съответния статут. Eто от този момент се започва въртележката, на която се завъртат без дори и да подозират, че ги пързалят жестоко! В дълго очакване на мечтания статут те се предоверяват на всеки, който идва в "лагера" и се представя за Майка Тереза или за българския ангел Спасител! Да започнем от интервютата. При тях превеждат хора без завършена арабска филология и без права на заклети преводачи, предимно араби, живущи дълги години в страната, или младежи от смесени бракове. Същите се назначават по преценка на ДАНС, а не въз основа на владеене на езика! Преводачите превеждат неточно, дори грешно, а най-интересното е, че много от тях се хвалят, че им надписват часовете - превеждат 2 часа, а отговорното лице подписва в таблицата 4! Пак някой има далавера дори и от хонорарите на преводачите аматьори!

 


Мошеници, представящи се за адвокати, влизат в центровете и им обещават, че срещу съответната сума от 300 до 500 лв. ще ги измъкнат навън и ще им ускорят процедурата. После искат още и още пари. Подмамените бежанци си дават парите във вързопчетата, докато не се окажат в "средата на нищото"! Изведени от Харманли и други центрове, те са вън от безплатния дом и се налага да си вземат апартамент под наем. Тези, които вече са получили статут, също в срок от 14 дни трябва да напуснат центъра и да си намерят квартира. Тук идва голямото "НО" - от една страна, бежанците нямат пари, от друга страна, те са притиснати от обстоятелствата, звънят на роднини по Европа и парите кацат в Western Union. Какво следва сега? Започва се търсене на апартамент под наем, при което обаче хазяинът е задължен да декларира договора в общината. Естествено, че той се дърпа, но срещу 1000 - 1500 лв. еднократно повечето наемодатели се съгласяват.

 


Една гарсониера в квартал Левски "Г" или "Свобода" например върви по 500 лв.! Обзавеждането е маса и 4 стола! Често хазяинът вземе един наем, депозит и рушвет, но на втория месец казва на семейството, че "дъщеря му се връща от Англия и ще живее в това жилище, което трябва да се освободи до 1 месец (според предизвестието)". След този вече проигран сценарий на бежанците им идва наум да си "купят адрес" ! Какво означава това: вариант "А" - намират някой, който срещу 1000 - 1500 лв. отива с тях до общината и ги регистрира, без те да живеят в апартамента му. След това бежанците носят договора и регистрацията на коменданта на съответния център и той ги води изписани от общежитието, а всъщност те остават там, живеят напълно безплатно, без да плащат ток и вода. Вариант "Б" - идва нашенецът и им предлага по-скромна сума 300-500 лв., като им обещава, че до довечера ще имат адрес, и духва с парите! Над 3200 бежанци се водят на външни адреси, нима имаме толкова празни апартаменти за даване под наем? Схемата е измислена и работи! Бежанците бягат от война и пристигат в страната на чудесата или по скоро в страната на Хитър Петър! Много от тях искат да се върнат, предпочитайки бомбите пред корупцията! А аз се питам докога ще си играем на европейска държава!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай