Без контрол са 6000 ведомствени бензиностанции

Без контрол са 6000  ведомствени бензиностанции | StandartNews.com

Никоя от големите вериги няма да рискува да си опетни името с некачествено гориво

Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА)

Нарушенията в състава на горивата, в които са отчетени високи нива на терпентин, са много опасни за автомобила и кесията на крайния потребител. От месеци апелираме, че се продават некачествени горива на пазара. Радвам се, че премиерът заявява същата теза и приема държавни мерки на ниво контрол за качеството на течните горива. Всяко гориво, което излиза извън стандарта, без значение дали е по-високо съдържанието на вода, сяра, терпентин, използвани масла или каквито и да било други съставки, съсипва мотора на автомобилите. Това може да доведе до повреди в моторната част на автомобила, в гумените съединения. Всякакви неща се добавят в горивата. Въпрос на изобретателност на алхимиците е. Идеята е като се сипе горивото, колата все пак да тръгне и да върви поне 2-3 км, за да се отдалечи от обекта. Терпентинът е само едно от съединенията, има и много други съставки, които влошават качеството. Държавната агенция за метрология и технически надзор /ДАМТН/, която извършва контрол над горивата, до този момент контролираше легалните бензиностанции и официалните обекти за търговия на дребно с различна честота. Проверки се извършваха в по-голяма степен на големите вериги, защото те имат необходимата документация, на видими места са и собствениците са ясни. В по-малка степен се проверяваха независимите бензиностанции, защото

там е по-трудно да се ориентират кой е собственик и кой наемател

Може да се окаже, че едната колонка е собственост на един човек, другата на друг, но все пак контролират и тях. Остават без контрол обаче ведомствените бензиностанции. Ако легалните са около 2800, то ведомствените са над 6000 и се увеличават в километрична прогресия. Ведомствените по дефиниция са създадени, за да снабдяват само ведомствените автомобили на собственика на бензиностанцията. Такива места обаче отдавна са се превърнали в обекти на търговия на дребно и продават, без да бъдат качествено контролирани от ДАМТН. Не се проверяват и от НАП, защото няма изискване и за онлайн връзка с агенцията по приходите. Те по никакъв начин не се контролират, а са в една зона, в която всеки прави каквото си поиска.

Нашата теза като петролна асоциация винаги е била, че ние сме за много по-засилен контрол на всички. Висок и еднакъв, защото тези нарушения трябва да се изчистят. Според нас главният проблем е, че няма данни да са хванати тежки нарушения на някоя от бензиностанциите от големите вериги. Има дребни неща, но никой от големите имена няма да си позволи да смесва гориво с терпентин или друго.

Глобите за такива нарушения, при положение, че това е деяние с висока обществена опасност и спрямо хората, и за интересите на фиска, са ниски. Според мен глобите трябва да са изключително високи. Проблемът обаче е и в неефективния контрол. С впечатление сме, че години наред контролът не беше достатъчен и спрямо всички. Всяка от веригите има и вътрешен контрол за качеството на горивото. Големите вериги, които са членове на петролната и газова асоциация - всички, с изключение на една, са част от международни вериги. Интересът за тях не е да печелят от лошо качество, а от добро качество и високи обороти. За тях рискът е много по-сериозен заради това, че лошото качество може да им срине бизнеса и не е важно това, че ще спечелят 10 хил. лева отгоре, защото смесват с терпентин. Не е така при малките и особено при ведомствените. За да правят печалби, при тях това се случва доста често. Според нас една голяма част от горивата, които се продават на българския пазар, особено по такива неустановени обекти, са некачествени. Лично аз никога не бих заредил, независимо от смущаващите разлики в цената.

Понякога това гориво е с 20- 30 ст. по-евтино

Контролните пломби трябва да гарантират това, че от отворите не може да бъде извадено гориво. Единственият начин да излезе гориво от резервоарите на бензиностанциите може да стане само през местата, които се контролират с нивомери. Ако контролните пломби не са качествено направени, особено на слънчевите места - контролни отвори, широки въздухопроводи и т.н., може да се даде възможност за източване на гориво обратно от резервоара. При такава ситуация това няма да стане по нормалния ред и да мине през нивомерната система. Контролната пломба би трябвало да пречи това да се случи. Не е ли поставена правилно, очевидно създава възможности.

Отдавна настояваме, че мерките трябва да се засилят, че контролът трябва да е постоянен и да се доведе до край, особено по отношение на ведомствените бензиностанции. Искрено се надяваме, че това сега ще се случи. Смятаме, че всеки, който допусне компромис с качеството, укрива данъци, акцизи или извършва други нередности, трябва да понесе тежки последствия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай