"Белене"- последен коз или бита карта

"Белене"- последен коз или бита карта | StandartNews.com

АЕЦ "Белене" отново влезе в парламента. Може би като последен коз преди поредните избори.

Депутатите от парламентарната енергийна комисия се вдигнаха от София чак до брега на Дунав, за да коментират на самата площадка на "Втора атомна" "целите, пречките и перспективите" пред проекта. Не ги спряха нито арбитражът в Париж, нито решението на колегите им от предишното Народно събрание за окончателно спиране на проекта след проведения на 27 януари 2013 г. референдум, нито гладните беленски комари. Не ги спряха дори разходите за командировъчни. Наистина - какво са някакви си десетина хиляди лева на фона на стотиците милиони потънали досега в проекта и на иска за 1 млрд. евро, заведен от "Атомстройекспорт" в Париж?!
Нищо не спря депутатите.

Глас народен - глас Божи.

Спор няма - прав е бившият кмет на Белене и днешен депутат от "Коалиция за България" Петър Дулев, за да води колегите народни избраници на замразената ядрена площадка. Обещавал е човекът преди изборите - спазва обещанието си. Браво! Дай Боже повече такива депутати да имаме!
Само че какво ще излезе от разходката на парламентарна енергийна комисия до Белене?
Ако обективно анализираме близо 34-годишната история на проекта за "Втора атомна" - нищо.
Защо? Защото липсва икономическият смисъл на проекта!

Ако го имаше, АЕЦ "Белене" отдавна щеше да е факт, независимо от всякакви екопротести.
Поне първият й енергоблок вече щеше да работи.

Според всичките дадени навремето обещания.

Но тя продължава да е "гьол", в който потъват милиони. Незнайно точно колко и докога! И никакви депутатски визити и решения няма да рестастират проекта. Нито включването му в новата енергийна стратегия ще доведе до това.
Още на 28 февруари 2006 г. шефът на италианския енергиен гигант Enel за Балканите Енрико Виале заяви, че компанията е готова да се включи в проекта "Белене" независимо дали с миноритарен или мажоритарен дял. Само че след това се оттегли дори от проекта си за модернизация на ТЕЦ "Марица-изток 3". Вместо "Енел" като инвеститор в "Белене" влезе друг гигант - германският RWE. На 30 октомври 2009 г. в коментар в "Стандарт", озаглавен "Обречената централа", посочих защо проектът "Белене няма да стане" и го нарекох "мъртвороден". Повод беше именно отказът на RWE от "Втора атомна". Кой се отказва от икономически ефективен проект?
Никой!

Защо Enel не дойде, а RWE се отказа от проекта?

Заради купищата лъжи около "Втора атомна". Най-голямата от тях лъсна от доклада на британския консултант HSBC, от който стана ясно, че 10,35 млрд. евро ще са общите разходи по проекта за изграждане на два хилядника в АЕЦ "Белене". Сумата се оказа 2,58 пъти по-висока от "базовата" цена, записана в сключеното на 29 ноември 2006 г. между НЕК и "Атомстройекспорт" споразумение - 3 997 260 000 евро.

Другата голяма лъжа беше, че АЕЦ "Белене" ще произвежда евтин ток. Пак от доклада на британците излезе, че ако се построи, централата би се изплатила най-рано през 2038 г. и то при цена на електроенергията от 75 евро за МВтч. Цена, която е по-висока от тази, на която продават тока на НЕК ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" по оплюваните вече 13 години дългосрочни договори, сключени от кабинета на Иван Костов.
Кой ще купува тази скъпа електроенергия? Явно тя ще е непродаваема на външния пазар. Остава да бъде продавана на вътрешния. По какъв начин, след като най-късно догодина той трябва да бъде напълно либерализиран? Кой доставчик би купил скъпия ток от АЕЦ "Белене" вместо по-евтин от Румъния или Русия? А и защо са ни два нови хилядника при положение, че и сега имаме излишък на електроенергия и инвестираме милиони в повишаване на енергийната ефективност?!

Все въпроси, на които нито Петър Дулев, нито колегите му от енергийната комисия могат да дадат смислен отговор.
Иначе логиката на депутатите от БСП и "Атака" е ясна - проектът ще създаде няколко хиляди работни места по време на изграждането на централата. Добър отговор за предизборни обещания. Ами после?
Ето това "после" беше, е и си остава препъникамъкът за проекта "Белене".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай