Баварският вот върна спомена за Бирения пуч

Баварският вот върна спомена за Бирения пуч | StandartNews.com

Гневът срещу Меркел се стовари върху нейния съюзник и в Германия замириса на предсрочни избори

Акад. Георги Марков

Не съм изненадан от резултата на изборите в Бавария за регионален парламент, защото Християнсоциалният съюз (ХСС) е съюзник на Християндемократическия съюз (ХДС) - партията на Меркел. Те заедно управляват и всъщност по-малкият съюзник понесе по-голямата тежест на управлението и върху него се стовари гневът на баварците. Те са по-консервативни от останалите германци и много държат на религията. И когато видят друга религиозна принадлежност, дори и православна, имат едно по-особено отношение. Тези тълпи имигранти, които нахлуха преди всичко в Бавария, промениха отношението към ХСС, който от години наред управляваше в тази най-голяма по площ германска провинция.
Спомням си Франц-Йозеф Щраус, приятелят на Тодор Живков, той беше дълги години един от най-добрите оратори в Бундестага и още тогава за баварци се говореше, че те са консервативните германци.

Сега това излезе наяве

Още повече, че крайната десница взе едни гласове от ХСС, а "Зелените" дръпнаха електорат от социалдемократите. Какви поличитески послания изпраща ХСС от Мюнхен към Берлин? Трудно е да се прави паралел. Историята не се повтаря. Но да не забравяме, че в Мюнхен има една бирария "Бюргербройкелер", която не е официално паметник на културата. От нея тръгна т.нар "Бирен пуч" на Националсоциалистическата германска работническа партия, предвождан от Ерих Лудендорф и Адолф Хитлер в поход към Берлин. Мисля, че тази вълна ще тръгне пак към германската столица. Слушам разни политолози, които подценяват промяната в общественото мнение на федералната република за крайната десница. Само ще им напомня, че през 1929 г., в началото на световната стопанска криза, нацистката партия на Хитлер има 12 депутати, а
през лятото на 1932 г. вече е най-силната партия с 215 депутати.
Много внимателно и в аванс трябва да се следят настроенията в Германия, защото това е сърцето на Европейския съюз. Ангела Меркел за съжаление се провали и това се стовари върху нейния по-малък съюзник. Социалдемократите понесоха най-тежкия удар, защото това беше голям риск в голямата коалиция и ако те се оттеглят, много трудно християндемократите и "Зелените" ще мелят брашно.
За "Зелените" мога да кажа, че са неуправляеми. Те са си наумили да спасяват света от глобалното затопляне ,но като политици са крайни и са доста своенравни. Затова на тях не може да се разчита. Много е възможно да се стигне и до предсрочни избори в Германия.
Вотът в Бавария

е пореден удар за Брюксел след промените в Италия и Австрия

Даже Вишеградската четворка се разширява неформално. Ходил съм в Брюксел. Там и в парламента, и в разни комисии, цари един такъв еврооптимизъм, че ако кажеш нещо по-критично, казват - ти да не си евроскептик. Казвам - аз съм еврореалист. Тези меродавни фактори в Брюксел са скъсали връзката с действителността. Още повече там, както и в НАТО, начело се слагат представители на по-малка държава. Големите управляват задкулисно в Брюксел и не поемат пряко отговорност. Меркел каза на англичаните, че Юнкер е нейният човек. Те бяха против, но тя го наложи и той едва-едва изкара мандат. Не най-достойните управляват както ЕС, така ООН, така и НАТО. Те просто са поставени от Великите сили. Там се правят едни тайни задкулисни сделки - дайте да сложим този, после другия и т.н. Затова онзи, който застане начело, няма авторитета на американския президент.
И е крайно време хората на Стария континент да си отворят ушите и да престанат да мечтаят за една федерална Европа, Европа на гражданите, Европа на регионите, едва ли не за Съединени европейски щати. Еврозоната щяла да има общо финансово министерство. Но как ще стане? Това са просто мечти. Моят съвет е да четат и повечко история. Тя не се повтаря, обаче ни напомня. Германците са много търпелив народ, но те са и един много мачкан народ. Губят и двете световни войни, а и сега продължават да ги мачкат. Включете по големите тв исторически канали и ще видите, че за Първата и Втората световна война вървят само англосаксонки филми, които са насочени против германците и ги унижават. Победителите обвиняват за всичко победените, но това няма как да продължава.
Ето сега Гърция поиска от Германия репарации за Втората световна война. Изчислиха, че става въпрос за 300 милиарда евро. Абе, какви репарации, за какво става дума ?
Трябва много да се внимава с германците. Те са достоен, дисциплиниран народ, приемат, когато им кажеш нещо критично, но не бива да се прекалява спрямо тях.
Може би сега в Мюнхен трябва да поканят големците от Брюксел да изпият по една бира
в "Бюргербройкелер" заради иронията на историята. Но тази бира е доста горчива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай