БАСТА като тест

Живко Георгиев

БАСТА като тест | StandartNews.com

Да се прави категоричен анализ на един нов проект, какъвто е БАСТА, е много рисковано. Засега дори не са ясни интелектуалният потенциал и идейната платформа на тази формация. Както и лицата, които ще се асоциират към него, освен Мирослав Найденов и Емил Димитров.

Но във всеки случай ще стане интересно. Проектът БАСТА има ресурси да внесе нова интрига в парламента. И да прокара нови демаркационни линии, които да променят неговата сегашна конфигурация. Едно е ясно - всички подобни нови политически проекти, които сега се заявяват, ще рефлектират със сигурност върху едни евентуални избори през май, за които упорито се говори, но разбира се, които може и да не се състоят. Ако все пак има извънреден парламентарен вот заедно с този за Европарламент, той ще бъде добър тренажор за послания и заявки за развитието на подобни нови партии.

Така че в този смисъл е важно идейното съдържание и предлаганите от БАСТА политики, които новата партия ще предложи на електората и с които ще се идентифицира. Но със сигурност БАСТА няма да се позиционира като лява или дясна. Дясното е пренаселено, а вляво де факто има монопол на БСП. Така че новата партия най-вероятно ще се обяви за либерално-центристка. Което в нашите политически реалности означава, че ще бъде отворена за опции за коалиция и в двете посоки. А и нейните потенциални гласоподаватели са разочарованите от ГЕРБ, както и т.нар. мек електорат, който няма определени политически пристрастия.

Бъдещето на партията ще зависи и от чисто човешките връзки на отцепилите се от ГЕРБ депутати по места, техния авторитет и влияние сред местните структури на бившите управляващи. Най-вече сред тези, които бяха пренебрегнати при реденето на депутатските листи. С една дума, въпросът е каква социална мрежа ще успее да изплете БАСТА - не в модния сега виртуален смисъл на думата, а в реалния. Що се отнася до парламентарното й поведение, то ще бъде основано преди всичко на силни атаки срещу ГЕРБ, което е нормално за подобна отцепническа формация с цел нейната идентификация. Мисля, че при едни избори, ако те са не по-рано от май догодина, БАСТА има потенциал за преминаване на 4-процентната бариера.

доц. Румяна Коларова: Може да сменят като патерица "Атака"

Обявената заявка за създаване на партия БАСТА трябва да се разглежда в две измерения - парламентарно и електорално. Електоралното измерение на тази партия в момента не е дори нулево, а направо отрицателно. Така че засега става въпрос за една инвестиция в политически проект. И технологията на изграждането на такъв тип партия е добре известна на инициаторите й. Създаването на такъв тип политически структура е обречено. Причините за това са две. На първо място, защото може би въобще дойде краят на подобен тип партии. И второ, което е по-важно, енергията на гражданите избиратели, която в момента се акумулира, е антиолигархична. А всичките лица на проекта БАСТА, поне засега, са типични представители на олигархията. Така че партията електорално няма никаква перспектива.

Що се отнася до парламентарното измерение, проектът БАСТА заявява, че ще отцепи част от депутатите на ГЕРБ, недоволни от сегашното ръководство. Така че засега тя се представя единствено като клон от ГЕРБ. Реализацията на този проект ще бъде тест не само за здравината на ГЕРБ, но и за устойчивостта на десния блок в парламента. Защото ако БАСТА успее да набере нужния брой депутати за обособяване на собствена парламентарна група, тя на практика ще бъде еднозначно и единствено инструмент в ръцете на БСП и ДПС в опита им да намерят парламентарен заместител на "Атака". Така партията ще гарантира парламентарния комфорт на БСП и ДПС. И ако тази парламентарна група е достатъчно надеждна и устойчива, това дори може да означава преформатиране на кабинета "Орешарски", т.е. БАСТА да поиска някакъв вид участие в изпълнителната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай