Банско и умишленото късане на нерви

Банско и умишленото късане на нерви  | StandartNews.com

След седмица Линдзи Вон и Ана Фенингер ще се спускат в ски зона с "неизяснен" концесионен договор
Конкурентите ни за стартовете от Световната купа получават козове на тепсия

Честно казано, през последния месец хората от Банско и региона на моменти ми се видяха малко досадни. Държавата е пълна с проблеми, имаше наводнения, високи сметки за тока... а те: "Искаме си втората кабинка, искаме развитие за ски-зоната". Протестират, блокират шосета. Като че ли няма по-важни проблеми.

Оказва се обаче, че са прави.

Защото при темповете, с които се прави (или по-точно не се прави) нещо в България, нищо няма да постигнеш, ако не се приготвиш за дълга, протяжна борба и протести с почти магарешка упоритост.

И ето, точно когато най-после дойде отдавна обявеният срок за решение по проблема (18 февруари), правителството излезе с отработен бюрократичен финт. Междуведомствената работна група, която обсъжда "неяснотите в концесионния договор за ски зоната в Банско", била поискала 10-дневна отсрочка! "За доизясняване на казуса и излизане с конкретно проекторешение". Гръмка лексика, която обаче

изглежда като твърде рехаво прикритие

за някакви задкулисни съображения, за които може само да гадаем. И посоката на размисли съвсем не е лицеприятна...
Кое точно има да се "доизяснява" по една тема, която се дъвче вече от години? Кой документ не е прочетен, коя теза не е чута по време на безкрайните дискусии, пресконференции, срещи, кръгли и квадратни маси и прочие? Колко сложно е да се реши нещо принципно от група "експерти", ако наистина седнат в една заседателна зала и се съсредоточат за по 4-5 часа в течение на няколко работни дни, за да свършат малко конкретна работа? И ако досега въпросната (не)работна група не е успяла да се ориентира в казуса, каква е гаранцията, че тази

пожарна 10-дневна отсрочка ще спаси положението?

От Министерството на екологията и водите само подчертаха, че е имало "силна воля" за решаване на дългогодишния казус в Банско и поясниха, че това трябвало да стане "по законен начин, който не ощетява природата и защитава националния интерес". Топли, мъдри и 100% политически коректни думи. Като че ли някой досега е настоявал решението да мине по "незаконен начин" и в противоречие на националните интереси.

Внезапното 10-дневно отлагане на решението така или иначе повдигна доста вежди. То обаче сякаш подсили споделяната от немалко хора теория за голямата задкулисна конспирация в България - т.е. концесионерът

не си е платил където и колкото трябва

затова ще му късаме нервите докрай и ще протакаме решението до дупка. Дали такъв сценарий има основание? Един ден може и да разберем.

И накрая, най-любопитното (и съвсем случайно?) съвпадение идва от датите. 10 дни след 17 февруари прави 27 февруари, точно първият ден от състезанията за Световната купа в Банско. Най-голямото спортно събитие в България за годината. Десетки международни тв канали, милиони телевизионни зрители. Страхотна международна реклама - и за курорта, и за страната. Но Линдзи Вон, Микаела Шифрин, Ана Фенингер и другите суперзвезди на алпийските ски ще се спускат по писта в ски зона с "неизяснен концесионен договор".

Нелепо, весело, абсурдно... българско!

"Експертите" на екоминистерството показват отличен антитайминг и сервират на тепсия чудесен пиар потенциал в ръцете на всички наши конкуренти за подобни престижни домакинства. Тъй като ски курортите в Европа са много, а стартовете от Световната купа - ограничен брой, легендарните ски центрове в Австрия, Швейцария, Германия, Италия си имат гарантирано запазено място. А между "малките играчи" се разразява страшна борба за шепата "плуващи" дати от всеки сезон. Е, сега всички наши съперници могат да пуснат пиар машините си с тезата "Оставете ги тези българи, махнете Банско от календара, там дори ски зоната им е с някакъв мътен статут".
Ами, експерти, изяснявайте.

"Зелени", клепайте и обжалвайте

Министри, мъдрувайте, не бързайте. Това се казва държавническо, перспективно мислене. По нашенски. Или както се тупаше по косматите гърди безсмъртният герой на Алеко: "Булгар, булгаа-а-р!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай