Неделя,

Балканска завера на български гръб

От: Администратор -
2206
Балканска завера на български гръб
A
A
A

Последният нагъл опит за присвояване на българската история, извършен от Скопие чрез общобалканската изложба на музеите, за сетен път доказа, че явно с "бракята" няма да се разберем. Македонците при всеки удобен случай потвърждават жестоката балканска притча: "Кой ти извади окото? - Брат ми. - А, затова е толкова дълбоко извадено!"
В Скопие явно от добро не разбират. В интерес на истината тамошните управници нямат и друг изход. В известен смисъл те са в положението на Саддам, Кадафи и Асад. Да признаят, че до 1944 година са били българи, за тях е равносилно на самоубийство. Затова ще продължават с антибългарската си истерия и с фалшификациите на историята до сетен дъх.
А той, за съжаление, явно няма да настъпи скоро. Защото от скандала става ясно, че Белград продължава да подкрепя доктрината на македонизма. Навярно с тайната надежда, че - кой знае? - Македония може един ден пак да стане "Вардарска бановина". Или нещо подобно.

С нашенските си балкански подлости и омрази сме свикнали. Но особено тревожно е, че и международна организация от ранга на ЮНЕСКО се връзва на македонските номера. Само да скръцнеше със зъби въпросният дребен чиновник от венецианското бюро на световната организация, и в Скопие щяха да си подвият опашката като бито куче. Но явно желанието за псевдополитическа коректност е надделяло над историческата правда. Или просто в "извънрдено силния натиск, с който се оправдават и хер Краузе, и газда Живкович, са участвали и финикийски аргументи?

Ясно е едно - място за компромиси няма. Решението на Националния исторически музей и Министерството на културата за оттеглянето на България от изложбата е логично и правилно. Примерът им следва да бъде последван и от Външно, а и от други ведомства, всеки път, когато край Вардар решат да се правят на велики на български гръб.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички