България като страна на чудесата

България като страна на чудесата | StandartNews.com

ГЕРБ и БСП развързаха чувала с предизборни обещания, но сметките им са без кръчмар, казва Камен Влахов

1500 средна работна заплата, 650 лева минимална, двойно увеличение на парите на учителите, казарма. И всичко това обещано от ГЕРБ ? Нали преди два и половина месеца това го предлагаше Патриотичният фронт, а Волен Сидеров и още по-рано. Тогава реакцията на ГЕРБ беше бой по патриотите. Изредиха се сума ти министри и експерти да обясняват как това е невъзможно, защото бюджетът няма откъде да осигури тези пари. Това доведе до сериозен разрив в отношенията между тогавашните партньори в кабинета, казаха се доста люти думи. И сега изведнъж тези предложения едно към едно май ще влязат в предизборната доктрина на ГЕРБ. Как стана така, че когато управляваш пари за увеличение на пенсии и заплати няма, а когато си в опозиция ще се намерят?! Ами стана, идат избори. А знаем, че

преди избори и след лов се лъже най-много

Как ще се намерят пари за тези увеличения и в същото време ще има пари за другите програми, най-вече легендарните магистрали, санирането и прочие дейности, гълтащи огромни средства. Не дай боже пак с многомилиарден заем, с който да ни натоварят за десетилетия напред и който ще изяде в аванс тези увеличения. Защото никаква задълбочена икономическа обосновка за това досега няма. Има обосновка за обратното. Явно България е страната на чудесата. Но докато се спечелят изборите.
В същата страна на чудесата ни праща и БСП. Въодушевени от прогнозите на социолозите за паритет с ГЕРБ и даже леко предимство, социалистите решиха, че пред тях вече са блеснали житата. И представиха програмата за бъдещото си управление. Какво виждаме там? Наред с някои добри идеи познатият от близкото минало волунтаризъм, патент на досегашните им пребивавания във властта, които не вещаят нищо добро. Да започнем със стимулирането на раждаемоста. Предлага се увеличение на парите за платеното майчинство от 340 лв. на 460 лв. през втората година. Освен това приспадане от месечните данъци на всеки родител в семействоо с поне едно дете на 50 лева и 50 лева за всяко следващо. Това е по- справедлива система от сега действащата, защото би стимулирала работещите родители, а не само социалнослабите и циганите. Такъв ход би довел и до по-високо потребление от родителите, което пък от своя страна би повишило приходите от ДДС. Но

възниква въпросът от къде пари за тази крачка?

Защото въвеждането и ще намали приходите от данък общ доход , защото при среден брутен общ доход около 1300 лв. това прави намаление с около 37-38% на месец. При планирани за 2017 г. 3 милиарда постъпления от данък общ доход това ще наруши сериозно бюджетния баланс на страната. За да се компенсира това трябва ясна визия от къде ще се вземат средствата. Трябва или сериозно намаляване на другите разходи по отделните пера на бюджета или от алтернативни източници. А какви са те, БСП мълчи. Другото е въвеждане на 100% увеличение на данъка общ доход за лица със месечни доходи на 10 000 лева. Доста несериозно и популистко, доколкото според статистиката такива са по-малко от 10 хиляди души в България. Въпрос е и до колко ще продължат да обявяват такива доходи, ако се промени облагането.
Другата идея е вече пробвана - създаването на фондове „Индустрия" (500 млн. лева) и „Иновации" (150 млн. лева). Първият е с цел да съживи производството в районите с висока безработица, а вторият – да подпомага компютърни специалисти и млади предприемачи. Това го имаше при кабинета "Орешарски" с програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите", където 500 млн. лева бяха раздадени и похарчени без оценка на необходимостите за даден регион, непрозрачно и в крайна сметка неефективно. Тоест и тук имаме заявка за нещо, което е вече пробвано и провалено, намирисващо на популизъм. Защото и в сегашната програма не са заложени критерии за тези разходи.
Друг откровено популистки ход е този с безлихвените ипотечни кредити за жилища на млади семейств до 35-годишна възраст. Това е немислим антипазарен подход към банковото дело, намеса на държавата в имотния и банковия пазар. Обяснимо би било, ако банките бяха държавни, но те не са и не е ясно как държавата ще изпълни тези обещания, като не може да се разпорежда с чужд финансов ресурс и чужда частна собственост. Защото тя не разполага с жилища, които да предостави по този начин на младите семейства. А какво ще стане с такива семейства, които вече са сключили ипотечни заеми и ги изплащат. Означава, че те ще са дискриминирани. А какво да кажем за идеите за ръст на пенсиите без план за реформа на пенсионната система, без бюджетното им подсигуряваме и без политика спрямо частните пенсионни фондове.
В енергийната си проектопрограма социалистите изтупват от праха старите мераци за възраждането на плана за строителство на АЕЦ „Белене", „Южен поток" и отново за прякото ни обвързване с Русия като основен доставчик на газ, вместо да се търси диверсификация и отхвърляне на зависимоста ни.
Десните винаги събират и трупат финансов ресурс, левите го харчат. Така е в световен мащаб. С други думи мирише на бързо изразходване на натрупаният бюджетен излишък за популистки безперспективни програми, нещо което се е случвало винаги, когато БСП дойде на власт. Надявам се, че всички помнят последствията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай