България и сложната игра за Брекзит

България и сложната игра за Брекзит | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов днес ще бъде на визита в Лондон, където ще се срещне с британския си колега Тереза Мей. Какво можем да очакваме от тази среща? От българска гледна точка е важно да се видят какви са детайлите на споразумението за правата на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания. Това, което знаем до момента, е, че около три милиона граждани на Евросъюза, между тях и българи, могат да останат да живеят без пречки на Острова. Тези от тях, които все още нямат разрешение за постоянно пребиваване, след Брекзит ще получат такова право. Също така, има и договорка за това как роднините на работещите на Острова граждани на съюза могат да се присъединят към тях и да живеят там. Детайлите обаче на това споразумение като например какво означава право на пребиваване, ще има ли някакъв специален процес на даване на визи, не са уточнени. Предполагам, че това ще е една от темите, които ще обсъдят Борисов и Мей.

Много по-важна в този момент обаче е

дискусията, която предстои този четвъртък на Европейския съвет

Тя ще позволи да се пристъпи към следващата фаза от разговорите с Великобритания, а именно – търговските преговори. Тази фаза ще е трудна, защото ще трябва да обедини интересите на всички страни-членки. Много е възможно да се стигне до някакъв разнобой. На този етап Европейският съюз беше много единен, но когато стане дума за търговски преговори, можем да видим пукнатини.

От гледна точка на Великобритания настоящият момент е критичен, защото опозицията в страната обвинява Тереза Мей, че със споразумението от миналия петък едва ли не е поставила началото на „мек Брекзит".

Лейбъристите твърдят, че той не се ползва с публична подкрепа. „Мек Брекзит" означава оставане на страната в общия европейски пазар и митническия съюз на ЕС. Вътрешнополитическите проблеми на Тереза Мей могат да имат отражение върху отношенията й с Европейския съюз. Това е така, защото едно втвърдяване на управляващата партия във Великобритания може да постави на карта договореното в петък и да не се стигне до окончателен резултат по т.нар. сметка за развода. Т.е. двете страни да не успеят да се разберат колко пари Лондон трябва да продължи да плаща в бюджета на ЕС, дори след като го напусне. Така че визитата на Борисов преди Европейския съвет в четвъртък може би ще има значение за това

да се затвърдят резултатите от тази първа фаза

на преговорите и да се използва поводът да се каже: Това беше договорено и оттук-нататък започваме да мислим за търговските преговори.

Дотук в преговорите с Лондон ротационното председателство на ЕС нямаше роля. Досега преговорите се водеха от Европейската комисия и от двамата преговарящи – Мишел Барние и Дейвид Дейвис. Започнат ли обаче търговските преговори, които, разбира се, че ще бъдат водени от ЕК, интересите на страните-членки също ще трябва да бъдат взимани предвид. Някои членки ще изразяват на висок глас своите интереси. Въпреки че председателството и Съвета на ЕС няма да участват в ежедневната работа по преговорите, ще е важно единството на съюза в тази втора фаза да бъде запазено. И това ще зависи включително и от ротационното председателство през следващата година и нещо, до края на март 2019 г., когато Брекзит ще бъде факт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай