България - еврокозът на Балканите

На Борисов се падна и тежката мисия да намери компромиса между Брюксел и Ердоган

България - еврокозът на Балканите | StandartNews.com

Забелязах в Бойко Борисов истински европейска нагласа и това ме радва. Това признание към българския премиер направи вчера френският президент Еманюел Макрон, изявен радетел за задълбочена европейска интеграция. Именно от тази гледна точка новият стопанин на Елисейския дворец няма как да не оценява заслугата на България за общия европейски проект. Неговите устои се разклатиха през последната година, след като британците решиха, че кралството трябва да напусне ЕС. За разлика от много други страни-членки, където евроскептицизмът е значителен, българите все още вярват в Съюза и в ползите от членството ни в него. През последните години пък страната ни дава своя дан за сигурността на Европа, която бе залята от безпрецедентна след Втората световна война бежанска вълна. Признание за тези усилия е фактът, че Макрон прие поканата и ще дойде през август на визита у нас. Така той ще може лично да се увери, че България пази надеждно външната граница на Евросъюза. "Убеден съм, че с помощта на Франция, с посещението на Макрон през август, това е добър старт и както всичко в Европа, се надяваме в негово лице, с неговата младост и енергичност, да тегли Европа напред – силна, единна и да не забравя периферията. Защото ние сме географска периферия, но сме много важни за защитата на ЕС", подчерта Борисов. Така е, България е периферия на общия съюз. Но и външна граница.

Макрон вече даде да се разбере, че в основата на дипломацията му е

укрепването на Европа и преодоляване на разнобоя

между "старите" и "новите" в ЕС. Затова и диалогът със страните от източната част на континента, които все по-често се разминават с Брюксел по възлови въпроси, за него е ключов. България не само е в тази част на Европа, но и е една от най-важните страни в региона. Тази роля се обуславя от няколко фактора. Първо, ние сме страна-членка на ЕС, която иска задълбочаване на интеграцията си чрез влизане в еврозоната и в Шенген. Между другото, по тези въпроса вчера получихме обещание за подкрепа от Макрон, разбира се, след като изпълним критериите. Второ, България е съседка на Турция, която е важен, макар и много труден партньор на Брюксел, както и на няколко държави от региона, които от години тропат на вратата на ЕС. Така стигаме до голямата тема за Западните Балкани, която очевидно придобива все по-голяма важност. След като преди ден Борисов лансира идеята гражданите от всички страни на Балканите да имат европейски паспорти, вчера се появи информация, че Берлин готви мини План Маршал за тази част на Европа. Той трябвало да укрепи икономиките на балканските страни и да ги компенсира заради дългото чакане за членство в ЕС. С една дума Борисов чука на отворена врата с идеята си Балканите да бъдат приобщени към Евросъюза, а не отритнати.
Доколко икономическата подкрепа за Балканите е предстояща ще се даде знак още днес, на срещата на Борисов с Меркел. Най-вероятно още първата тема ще е какво да се прави с по-нататъшното разширяване на ЕС. Германският канцлер продължава да е силният човек в Европа,

чийто глас е решаващ за бъдещето на съюза

Тя държи той да остане силен, което означава спокойствие не само вътре в ЕС, но и липса на турбуленции около границите му. А кой друг по-добре би могъл да лобира за Западните Балкани в Европа от България. Още повече, че освен техен съсед, страната ни е остров на стабилност и пример за етнически мир.
Колко е важно това разбраха всички наскоро, когато Македония беше на крачка от масови размирици. Разширяването на разговора с европейските колеги извън националните въпроси, превръща Борисов във важен медиатор между Европа и Балканите. С Меркел той вероятно ще обсъди и темата за бежанците, които се превърнаха в истински трън в петата на германския лидер. Тя бе многократно обвинявана, че е станала причина Европа да бъде залята с бежанци. В последната година обаче тези критики стихнаха и Меркел възвърна стабилните си политически позиции в Германия. Търсенето на общоевропейско решение за справяне с мигрантската криза пък неизбежно налага участието на Турция. Тъкмо там отива българският премиер само седмица след срещите си с двамата най-важни лидери на Европа.
Вероятно Борисов ще разкрие пред Ердоган офертата на Брюксел, съгласувана с Меркел и Макрон. И не само ще свали картите по болезнения въпрос, но и ще търси компромиса с
турския президент. Който явно по-лесно намира общ език с комшията си Борисов, отколкото с лидерите на Германия и Франция. Вчера стопанинът на Елисей даде ясен знак, че Борисов е лидер, на който Европа залага и за мигрантите, и за Западните Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай